Halloween-vandaler slo til:

Spraymalte hus og bil da Irina sa nei

- Jeg har skrubbet og skrubbet men det går ikke bort.

Helloween-hærverk Forsikringsselskapet har vært på befaring og tror at hele huset mest sannsynlig må males om.  Foto: Kollasj/Privat

nyheter

Mandag, mens mange barn gikk rundt i sine nabolag med spørsmål om knask eller knep, var Irina Jentoft Rusten sliten og slapp hjemme med sin sønn. Siden hun ikke var i form, fikk hun overtalt sin 9-år gamle gutt til å være hjemme for å se film og kose seg der i stedet for å gå ut.

- Jeg slo av utelyset. Ved inngangsdøra hadde vi ikke halloween-pynt. Likevel var det noen som ringte på døra.

Rusten trodde de godtesultne barna til slutt ville gå et annet sted men ringingen fortsatte lenge før den ble avbrutt av innstendig og hard banking på døra.

- Knask eller knep, sa tre jenter. Den ene var litt eldre enn de to andre. Jeg pekte på utelyset og sa at når det er av, betyr det at vi ikke feirer halloween i år. Jeg sa at de kunne gå videre til et sted der det var lys før jeg lukket døra.

Les også: Politiet brukte pepperspray på 17-åring da halloween-festen gikk over styr

Tror det er halloween-hevn

Tirsdag skulle Rusten ut for å gjøre ærend da hun så at den halvt år gamle bilen hennes var tilgriset av rød spraymaling. Skilter, lykter, felger og håndtak var noe av det som var sprayet ned.

TILGRISET BIL Lykter, dekk, dørhåndtak og skilt var noe av det som ble sprayet med rød maling på den helt nye bilen.  Foto: Privat

 

Snart så hun at også huset hadde fått unngjelde. Noe av spraymalingen hadde ikke fått festet seg i regnet, men andre steder lar malingen seg ikke fjerne.

- Jeg har skrubbet og skrubbet. Bilen, fasaden, garasjen og murveggen langs hele tomta er sprayet. Også døra til terrassen er knekt, sier hun.

Rusten er fortsatt i dårlig form, og i stedet for å gjøre noe for at den skal bli bedre har hun brukt dagen på å stå ute for å skrubbe maling.

- Må jeg gjøre dette fordi noen unger ikke fikk godteri? spør kvinnen som tidligere jobbet i Destination Harstad og Aibel før hun i 2013 flyttet til Bergen.

Frustrert og trist

Rusten sier at hun nå bare er frustrert og trist.

- Jeg forstår ikke man kan være så slem og egoistisk. Her må foreldrene fortelle barna hva som er rett og galt, sier Rusten som tror at de tre jentene som ikke ville forlate døra står bak hærverket.

RUNDT HELE HUSET Rød spraymaling går rundt hele huset.  Foto: Privat

 

Hun håper at hennes historie er en tankevekker for både barn og voksne. At barna spør om knask eller knep, betyr ikke at man skal skade andre hvis man ikke får godteri, sier hun.

For sin egen del blir det ikke aktuelt å feire halloween flere år.

- Vi har hatt det gøy, samlet barna og kanskje sett en skummel film. Nå har den gode følelsen forsvunnet, sier hun.

Politianmeldt

Regningen for å reparere alt som er skadet frykter hun blir høy. Bare det å fikse lakken på bilen kan koste flere titusen kroner. Det går på forsikringen, men egenandelen er ikke lav.

- Forsikringsselskapet har vært på befaring. De tror at også hele huset må males om. Skrubbingen hjelper ikke. Det er fortsatt røde skjolder mange steder.

- Jentene som jeg mistenker å stå bak dette bar kostymer og var sminket. Ingen andre ringte eller banket på denne kvelden. Siden de hadde kostyme og sminke vet jeg ikke hvem de var.

Saken er nå likevel politianmeldt.