Samarbeidpartiene Ap, Venstre, KrF og Sp sto alle bak avgjørelsen om å avvise samtaler om barnehageforlik da invitasjonen fra Frp kom i slutten av september. Det har ført til et betent politisk klima mellom høyresiden og samarbeidskameratene.

En hån

I går rykket Frps Kristian Eilertsen ut og anklaget Arbeiderpartiet for maktarroganse.

Høring først

Hun er opptatt av at alle parter skal høres, og tror det kan ligge gode løsninger i høringsuttalelsene fra foreldre og utvalg.

Fjellstad reagerer også på at Fremskrittspartiet vil ha et bredt barnehageforlik, samtidig som partiet stenger Rødt, Miljøpartiet de Grønne og SV ute.

Fjellstads tredje poeng er at de fire partiene Venstre, Ap, KrF og Senterpartiet har inngått en politisk plattform som sier noe om hvordan Harstad kommune skal styres inneværende periode. For å få et slikt samarbeid til å fungere, må partiene gi og ta.

Hopper frem

– Samarbeidet forplikter oss til å snakke godt sammen før vi går ut til andre partier. Dette har fungert godt mellom oss som samarbeider og styrer Harstad. Når så Kristian Eilertsen og Frp hopper frem og kaller oss maktarrogante fordi vi ikke vil samtale om et barnehageforlik, har han misforstått demokratiets betydning.

– Frp driver et politisk spill som jeg ikke vil være med på.

- Representanter fra partiet kommer med personkritikk som ikke hører hjemmet noen steder. I denne saken inviterte Kristian Eilertsen og Frp til et bredt forlik i barnehagesaken, men antydet ingen løsning.

Bruk tid

- Det var en invitasjon helt uten innhold, sier Fjellstad.

– Vi har stilt oss selv i en vanskelig og nesten umulig situasjon, sier Maria Serafia Fjellstad. Hun tenker da på vedtaket om å tillate at den private barnehagen får bygge 140 plasser, samtidig som kommunen må legge ned omtrent like mange kommunale barnehageplasser.

ENIGE: Alle samarbeidspartiene var enige om å avvise utspillet fra Frp. Foto: Frank R. Roksoy