Rosa Sløyfe-aksjonen er en internasjonal folkebevegelse som markeres over hele verden i oktober hvert år. Målet med aksjonen er å vise solidaritet med de som rammjes, øke kunnskapen om brystkreft og å søtte brystkreftforskning og andre brystkreftprosjekter.

Lørdag og søndag denne uka vil Trondenes kirke bli lyssatt med rosa lys i forbindelse med aksjonen.

Lørdag holder brystkreftforeningen stand fra klokken 10 til klokken 15 på Borkenes og ved Sjøkanten Senter, Amfi Bertheus og Salto Bysenter samt på Rema 1000 på Bergseng. Her vil interesserte få veiledning og informasjon.

Tirsdag ettermiddag og kveld er Damenes aften hos Byggmakker Per Strand viet Rosa Sløyfe-aksjonen. Til slutt arrangeres det turmarsj fra Turlagshygga (gamle speiderhytta) i Folkeparken søndag 23. oktober på formiddagen. Startkontingenten går til Rosa Sløyfa-aksjonen.

FAKTA

Arvelig brystkreft

Mellom fem og ti prosent av alle brystkrefttilfeller kan knyttes til arv eller familiær kreft. Mistanke om slike krefttilfeller henger blant annet sammen med alder ved diagnosetidspunktet og antall slektninger med bestemte kreftformer.

Mistanke om arvelig brystkreft oppstår i familier hvor det er kvinner under 50 år med brystkreft. Tre nære slektninger med brystkreft, uansett alder. Menn med brystkreft. Kvinne under 60 år med kreft i begge bryster. En kvinne med brystkreft og nær slektning under 55 år med prostatakreft. En kvinne med eggstokkreft, uansett alder.

En gentest kan gi svar på om et brystkrefttilfelle kan skyldes arv. En gentest kan gi svar på om en person kan ha økt risiko for å utvikle brystkreft eller eggstokkreft på grunn av arv.

(Kilde: Brystkreftforeningen)