Brustind har uttalt seg til Harstad Tidende om utsiktene til at fire av fem foreslått nedlagte lensmannskontorer ligger i Sør-Troms. Disse er Kvæfjord, Skånland, Ibestad og Sjøvegan lensmannskontorer.

Les: Mister lensmannskontorer

Uttalt seg har også ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) i Salangen.

– Vi opplever at vi ikke har blitt involvert i prosessen, sa hun.

Hun varslet klage på saksbehandlingen fra Politirådet for de tre kommunene Salangen, Lavangen og Gratangen.

– Kommunene som ikke er representert (i styringsgruppen, red. anm.) har ikke hatt anledning til inngripen i prosessen. Det er ikke godt nok, sa Prestbakmo.

God prosess

Dag Sigurd Brustind kommenterer Prestbakmos uttalelser slik:

– Ordførerne i Harstad og Ibestad ble av regionrådet valgt til å representere regionen i styringsgruppen for politireformen. Artikkelen i Harstad Tidende gir et skjevt bilde av arbeidet i styringsgruppen. Vi er uenige med ordføreren i Salangen om at kommunene ikke er involvert og får uttale seg om politireformen.

– Prosessen har vært god og vi er nå på vei inn i en ny fase der kommunene nettopp skal gi sine innspill med en frist på hele seks uker. Vi vil også presisere at styringsgruppen ikke har konkludert vedrørende kontorenes plassering, sier Brustind.

I uføre

Han unnlater heller ikke å kommentere det han som ordfører i Ibestad mener er politirådets blemme.

– Som ordførere merker vi oss at Salangen fredag morgen hasteinnkalte politirådet med få timers varsel og la ned Ibestad med et pennestrøk.

– Skulle forslaget fra Salangen, Gratangen og Lavangen bli stående er Ibestad den eneste kommunen i Sør- og Midt Troms som ikke møter kravene i politireformen. I det skisserte alternativet som foretrekkes av Salangen vil Bardufoss ha beredskapskontoret og Salangen servicekontoret. Ibestad havner på nytt i et uføre der verken kravene til responstid eller service innfris, sier han og legger til:

– Det aller viktigste i denne reformen må være å skaffe innbyggerne i våre kommuner gode polititjenester. Innbyggerne skal føle at deres sikkerhet er ivaretatt og at kravene i reformen også gjelder helt ut til øysamfunnene. At Salangen ønsker å kjempe for sine arbeidsplasser har vi forståelse for, men vi er skeptiske dersom hensynet til arbeidsplasser trumfer innbyggernes mulighet til å få et relevant polititilbud, avslutter Dag Sigurd Brustind.

KLAGE: Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen varsler klage fra «angen-kommunene». Foto: Morten Dokka