Da skal vinter/piggdekk på bilen. Mange tror at dette er en absolutt dato, men det er det ikke, forteller fagkoordinator Per Erik Rynning i Nordland politidistrikt.

– Loven sier ingenting om at du må skifte over til vinter/piggdekk 15. oktober., men du kan gjøre det. Kjøretøyet må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, sier han.

Riktig dekkutrustning

Rynning ber bilistene se an føre og skal man over fjelloverganger eller på steder det kan bli kalt, bør man vurdere å skifte før 15. oktober.

– Høsten er en krevende tid. Vi går nå inn i en periode med uforutsigbare kjøreforhold, mer av kjøringen skjer i skumring og i mørket. Det er alltid viktig å ha riktig dekkutrustning på kjøretøy, sier Rynning.

Et viktig moment som Rynning ber bileierne droppe.

– Enkelte velger å kjøre lengst mulig med for eksempel sommerdekket før de skifter. De vil gjerne har flest mulig kilometer på det. Et slitt dekk kan være et farlig dekk, sier han.

Demp farten

Han ber bilistene om å senke farten, være mer årvåkne og beregne bedre tid.

– Det er dessverre grunn til å anta at mange opprettholder samme hastighet på fuktig veibane slik at den reelle risikoen for ulykker øker. Man må være klar over at risikoen for skrens og vannplaning blir høyere og man kan lettere havne i alvorlige møte- og utforkjøringer, sier han.

Fagkoordinatoren liker dårlig at antall drepte har hatt en økning hittil i år.

– Vi har ikke annet valg, sammen med UP, å følge trafikkbildet svært tett slik at vi får vekk de som er til fare for seg selv og andre i trafikken, sier han.

Han kommer derfor med følgende fem råd:

1. Avpass hastigheten etter kjøreforholdene. Er man usikker på om veibanen er glatt, bør man legge det til grunn.

2. Sørg for riktig dekkutrustning. Husk at i perioden 16. oktober til og med 30. april er minste lovlige mønsterdybde tre millimeter. Uansett dekktype for biler med tillatt totalvekt inntil 3.500 kilo. Biler med tillatt totalvekt over 3.500 kilo har et krav på fem millimeter mønsterdybde i samme periode.

3. Sjekk lysene nå. Det blir stadig mørkere.

4. Gående skal alltid bruke refleksvest. Foreldre har et særlig ansvar for at barn bruker refleks.

5. Velg sikker kjøreatferd og dropp risikokjøring.