Mannen drapstruet en sikkerhetsvakt på Harstad/Narvik lufthavn Evenes og en politimann som ikke var i tjeneste.

Tiltalte erkjente ikke straffskyld i noen av tilfellene.

Kom med drapstrusler

Ifølge dommen truet han en sikkerhetsvakt da han i juni 2015 skulle reise med fly til utlandet. Vakten skulle sjekke tiltaltes bagasje for flytende veske. Det ble funnet dusjsåpe og kremtube i bagasjen. Dette ble kastet. Det gjorde tiltalte svært sint og han truet med å drepe sikkerhetsvakten. Han ville også sende noen fra Tyrkia for å ta han, for det var lett å kjenne igjen sikkerhetsvakten.

Sikkerhetsvakten ble redd, og saken ble meldt til flykapteinen som ikke ville ha tiltalte med på flyet. Når han fikk beskjed om at han ikke fikk være med truet han med å drepe en kvinnelig ansatt i flyselskapet.

Hentet av politiet

Han forklarte i retten at han hadde drukket tre enheter whisky da han ankom flyplassen. Han nektet for å ha drapstruet noen, men at han hadde sagt til sikkerhetvakten at han måtte få seg briller. Etter hvert kom politiet og tok seg av han.

I november i fjor traff han på en lensmann i en kolonialbutikk. Lensmannen var ikke på jobb, var sivilt kledd og kjørte sin private bil. Da han kom inn i butikken ba den ansatte i butikken om lensmannen kunne hjelpe henne å få tiltalte ut av butikken. Hun var redd tiltalte siden han var beruset. Ifølge lensmannen var tiltalte tydelig beruset, aggressiv og truende.

Lensmannen ba tiltalte om å forlate butikken, men da sa tiltalte ”jeg skal ta deg”. Tiltalte skulle vente på han utenfor butikken. Da lensmannen kom ut av butikken fulgte tiltalte etter han til bilen. Da sa han ”jeg skal ta deg neste gang jeg ser deg”. Lensmannen forklarte i retten at han var sikker på at tiltalte skulle angripe han. Han har aldri opplevd å bli truet på denne måten i sine 30 år i politiet.

- Framsatte trusler for å skape frykt

Tiltalte benektet at han hadde truet noen. Han kjente lensmannen siden de hadde spilt fotball sammen. Tiltalte hilste, men det ble ikke hilst tilbake. Han hadde ikke kommet med trusler, men hadde spurt lensmannen om hvorfor han ikke hilste tilbake. Tiltalte hevdet at han ikke var sint eller aggressiv inne i butikken. Han hevdet han hadde drukket to øl.

Retten festet lit til tiltaltes forklaringer, og la avgjørende vekt på fornærmedes og vitnes forklaringer. Retten mener at truslene er framsatt for å skape alvorlig frykt. Som skjerpende har retten lagt vekt på at drapstruslene på lufthavnen må regnes som alvorlig trusler. Det er også skjerpende at truslene ble framsatt mot flere personer. Retten mener at tiltalte har lav terskel for å fremsette alvorlige trusler. I formildende retning mener retten at etterforskningen har tatt for lang tid. Saken har hatt en liggetid på sju måneder, noe som ikke kan lastes tiltalte.