På kvelden søndag oppdager en ansatt at det har vært innbrudd på røntgenavdelingen ved sykehuset i Harstad. Hun ringer da sin sjef, seksjonsleder Trond Pedersen, som er der etter kort stund.

– Fra en sekk var det stjålet pengebok, telefon og iPad. Vi gikk fra rom til rom og søkte på avdelingen etter tyven uten å finne noen. Jeg spurte den ansatte om vedkommende følte seg trygg, noe hun gjorde. Vi trodde tyven hadde forlatt stedet, sier Pedersen.

Det stemte ikke.

Gikk til angrep

Rundt klokken 2230 får Pedersen igjen telefon. Nå er det krise, er meldingen.

En mann i begynnelsen av 20-årene som sto bak tyveriene hadde ikke forlatt sykehuset, men gjemt seg i bygget.

Personen hadde hammer og det ble basketak da den ansatte ville holde mannen på plass til politiet kom til stedet.

Den ansatte får tatt hammeren fra tyven. Tyven hadde på seg hvit frakk med navneskilt på, og bare flaks gjorde at han ble avslørt.

– Vår ansatt så at mannen hadde på seg mitt navneskilt. Det ble bruduljer da det ble klart at mannen var avslørt sier Pedersen.

Tyven ble tatt inn på røntgenavdelingens vaktrom, men der klarte vedkommende å stikke av ut et vindu i andre etasje.

– Dette kunne ha gått mye verre enn det gjorde. For alle parter, sier seksjonslederen. Radiografen utsatte seg for fare ved å holde mannen igjen. For tyvens del er det et guds under at han ikke slo seg i hjel da han for ut av vinduet.

Ber om tiltak

Trond Pedersen stiller nå spørsmål om sikkerheten på sykehuset.

– Flere ansatte forteller meg at de ikke føler seg trygge på jobb. Svært mange er innom sykehuset hver dag, og det er ikke vanskelig å gjemme seg unna for så å dukke opp når det er lav bemanning sent på kvelden. En securitas-tjeneste, som man har i Tromsø, er noe av det jeg etterspør. Det har også tidligere vært uvedkommende på sykehuset. Blant annet var det for noen år siden en person som hadde flyttet inn på en sommerstengt avdeling, sier Pedersen.

Han håper nå at ledelsen tar saken på alvor.

– I dag er det høy terskel for å ringe politiet hvis man tror det er noe galt. Det vil være mye lettere å be securitas om å sjekke ut en sak hvis de er på stedet, sier Pedersen.

Blir tatt vare på

Politiet sier at den bevæpnede tyven nå blir tatt vare på av helsevesenet.

– Man vil undersøke om mannen er strafferettslig tilregnelig, sier fungerende politistasjonssjef Oddmund Nilsen.

Politiet berømmer personalet på sykehuset som fikk avvæpnet mannen.

– Vi har ikke fått melding om noen skader, men personalet er selvsagt oppskaket etter å ha opplevd en slik episode på en arbeidsplass der man har som mål å hjelpe folk.

Politiet skal videre gjøre avhør i saken. De har allerede snakket med mannen som tok seg inn på sykehuset.

– Han har lagt kortene på bordet.

ALVORLIG: Fungerende politistasjonssjef Oddmund Nilsen vil nå finne ut om mannen er straffrettslig tilregnelig. Arkivfoto. Foto: Andreas Isachsen