Det var en historisk begivenhet. Høgskolen i Harstad er historie og skolen er nå en del av UIT Norges arktiske universitet. Som seg hør og bør i universitetskretser startet det hele med en akademisk prosesjon. Her var rektor, prorektor, viserektorer, dekaner, direktører og andre dignitærer. Fungerende ordfører Maria Serafia Fjellstad, hovedtaler Maria Utsi og artist Marthe Valle var også med. Og store auditorium var smekkfull av studenter.

Forventninger

Rektor Anne Husebekk ønsket velkommen på tre språk; norsk, engelsk og samisk.

– Dere er i en landsdel med framtidstro og rike ressurser, den største er dere selv. Dere blir ettertraktet for undersøkelser viser at våre studenter får relevante jobber etter studiene, sa hun.

Husebekk understreket hvor stort fellesskap studentene nå er en del av.

– Vi har 5000 studenter fra Mo i Rana til Svalbard. Og vi har 2000 ansatte. Dere skal ha forventninger til universitetet, forventninger om å få nye venner, kanskje en ny kjæreste, men også forventninger om profesjonelt drevne studier.

– Dere skal nå ut på en dannelsesreise som kan blir den beste perioden i deres liv, sa rektoren.

– Men dere skal også stille våkne og klare, i hvert fall etter introduksjonsuka, og dere skal dele av deres kunnskap med andre studenter. Vi forventer at dere engasjerer dere og består eksamen, sa Anne Husebekk og konkluderte:

– Dere er studenter som landsdelen, Norge og verden trenger.

Og så avsluttet hun sin tale til studentene med å ta en selfie sammen med campus-direktør Karl Erik Arnesen.

Tre stikkord

Fungerende ordfører i Harstad, Maria Serafia Fjellstad hilste studentene velkommen til byen.

– Dere er nå akademiske borgere, men også borgere av Harstad. Delta aktivt i studietiden, oppfordret hun og trakk fram både kulturelle, naturmessige og andre aktiviteter som Harstad har å by på.

Hun trakk også fram tre stikkord hun mener studentene bør ha i bakhodet.

– Innsikt, utsikt og hensikt. Du skal skaffe deg innsikt i fag og deg sjøl. Du skal ha utsikt mot verden og Harstad med omland. Utdanningen din er veien til noe. Harstad har muligheter for alle etter endt utdanning. I så måte har utdanningen en hensikt, sa Fjellstad.

Ta større plass

Hovedtalen ved den høytidelige åpningen av studieåret var det festspilldirektør Maria Utsi som sto for.

– Jeg ønsker at dere tar større plass og dyrker nye tanker, startet hun.

Hun tenkte da på at bildet av nordområdene ofte er definert andre steder enn i nord, at bildet oftest består av ressurser i havet, i skogen, på fjellet.

– Dere skal skape framtidens nordområdebilder. Nordområdene er menneskene. Det menneskeskapte trekkes altfor sjeldent fram, sa hun.

– Gå inn i høsten med stolthet. La dette bli høsten til å prøve noe nytt. Det krever mot. Vær stolt over universitetet, festspillene, kunsten, restaurantene, kiosken på hjørnet. Vært stolt av nord. Og mest av alt: Vær stolt av deg sjøl, sa Utsi.

Etter hovedtalen undertegnet Maria Utsi og rektor Anne Husebekk en samarbeidsavtale mellom Festspillene i Nord-Norge og UIT Norges arktiske universitet.

PLASS: Hovedtaler Maria Utsi ba studentene ta større plass. Foto: Ivar L. Paulsen