De fleste sakene som har vært i Konfliktrådet i Midtre Hålogaland første halvår av 2016 omhandler vold og trusler. Samlet sett viser halvårstallene en økning på 41 prosent fra fjoråret. Sakene fordeler seg på 53 straffesaker og 54 sivile saker.

Vold og trusler dominerer fortsatt statistikken, og utgjør rundt 40 prosent av sakene som er blitt behandlet i konfliktrådet i Midtre Hålogaland første halvår.

Dobling av nabokonflikter

- Spesielt for året er mer en dobling av nabokonflikter fra seks til 14 saker behandlet siste halvår i Midtre Hålogaland, sammenlignet med samme tid i fjor. Typiske problemer som blir behandlet er uønsket støy, uenigheter om bruk av eiendom og grenser, eller bekymringer rundt hundehold, skriver Vegard Johansen, konfliktrådsleder, i en pressemelding.

Fire ungdommer

Siden juli 2014 har ungdom mellom 15-18 år som har begått alvorlig eller gjentatt kriminalitet kunne idømmes ungdomsoppfølging eller ungdomsstraff. Reaksjonene er tredelte med et innledende ungdomsstormøte der lovbryteren møter dem som er blitt utsatt for handlingen, deretter en ungdomsplan med krav som må gjennomføres – og så et oppfølgingsteam som følger ungdommen i den perioden straffen varer. I løpet av 2016 har 4 nye ungdommer i Midtre Hålogaland fått ungdomsoppfølging, og politiet har gitt signaler om at flere er på vei inn til både ungdomsoppfølging og ungdomsstraff i løpet av tidlig høst.

I alt har 141 påklagede vært i Konfliktrådet i Midtre Hålogaland hittil i år. Antall personer fordeler seg på 33 kvinner og 108 menn. Flest er i alderen 15 til 18 år.

Konfliktrådet i Midtre Hålogaland har i dag 13 meklere, og arbeider nå med å rekruttere flere meklere for å imøtekomme økningen i sakstilfanget, og kunne tilby innbyggerne raskest mulig saksbehandling. Siste halvår har konfliktrådet i Midtre Hålogaland i gjennomsnitt brukt tre uker fra en sak er mottatt til den er ferdig meklet.

På landsplan har det vært en svak nedgang i antall saker fra 4054 saker ved utgangen av juni 2015 til 3991 saker hittil i år. Voldssaker utgjør nesten en fjerdedel av samlet saksmengde. Trusler og mobbing utgjør andre store sakskategorier, mens tendensen med færre naskerisaker fortsetter.  På landsplan har 187 ungdommer blitt idømt de nye ungdomsreaksjonene. 164 har fått ungdomsoppfølging, mens 23 er dømt til ungdomsstraff hittil i år.

Konfliktrådet i Norge har 22 konfliktråd med 550 meklere.