Torsdags kveld var det avslutning for 90 avgangselever ved Stangnes videregående skole. Sju av dem kunne vise til null timer og null dager fravær gjennom siste året på skolen. Men Lise Merete Beøy har prestert noe som få har gjort før henne.

20-åringen har fullført syv års skolegang - ungdomsskolen og fire år på Stangnes videregående skole med null fravær.

- Når jeg har vært syk så har jeg dratt på skolen og prøvd å komme meg gjennom skoledagen i stedet for å være hjemme, sier Beøy til ht.no.

Null fravær

Fire ganger har rektor Sylvi Berg markert Lise ved sommeravslutningen for null fravær. Det mener Beøy har fungert som en motivasjon for å nå målet om null fravær hvert skoleår.

- Siste året på ungdomsskolen så jeg at jeg ikke hadde hatt fravær. Da bestemte jeg meg for å fortsette med det, sier Beøy, som siste året har gått påbygg og til høsten starter tjeneste i forsvaret.

Hun har følgende tips til elever som er motivert til å fullføre skoleåret med null fravær.

- Hvis man er litt forkjøla kan man prøve å dra på skolen. Hvis man ikke klarer å være der, så kan man selvfølgelig dra hjem. Men hvis man klarer å gå ut døra, så klarer man sikkert å komme seg igjennom en skoledag.

- Aldri opplevd lignende

Rektor mente at dette var et stort øyeblikk i Stangnes videregående skoles historie - at en elev avslutter fire år ved skolen uten fravær. Det ble markert med diplom, blomster og gavekort fra skolen.

- Jeg har aldri opplevd lignende. Det Lise presterer er helt unikt. For Stangnes er dette historisk, og jeg ser ikke bort ifra at det er spesielt i Troms-sammenheng også, sier Berg.

Hun mener oppmerksomheten skolen gir til de som går ut med null fravær i løpet av semesteret og skoleåret, er med på å vekke en motivasjon hos elevene.

- Det er et generelt problem i videregående skoler at elever har høyt fravær, sier Berg.

- Risikosport å premiere god helse

Edvin M. Eriksen, fylkestingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti, kommenterer saken slik:

- En elev ved Stangnes videregående skole er blitt premiert fordi hun ikke har fravær fra skolen. Da har hun sannelig vært heldig og hun fortjener naturligvis ingen negativ kritikk for det resultatet. Men generelt er det å premiere friskhet og god helse en betydelig risikosport. Hvordan skal det oppfattes av alle de som helt uforskyldt sliter med alvorlige helsemessige problemer? Når tid fortjener de ros? Eller er det kritikkverdig at elever med alvorlige psykiske eller fysiske lidelser ikke kan prestere i en slik skadelig konkurranse? Folkehelseinstituttet forteller at 15-20 av barn og unge har nedsatt funksjonsevne på grunn av ulike psykiske problemer. Andre har fysiske skader og havner kanskje på sykehus. Litt for mange unge har en skadelig heimesituasjon preget av voksne med rusproblemer. Ungdommer som ikke får sove om natta. Hvorfor skal ungdom som har vært helt spesielt heldige premieres, mens de som lider av kroniske lidelser skal sitte igjen med dårlig samvittighet? Det er faktisk et alvorlig spørsmål, skriver Edvin M Eriksen til ht.no.