Skrevet av: Bjørn Lichtwarck og Kjell Gunnar Skodvin.

Helt til det siste var Jan Normann Svendsen leken og utradisjonell: Like før kisten hans ble kjørt bort fra begravelsen ved Ytteren kirke i Rana ble de sørgende overøst med såpebobler, begravelsesbilen ruste med motoren og Deep Purples kjente «Smoke on the Water» lød fra høyttalerne. Det var tårer og latter, det var slik han ville ha det.

Han ble født 26. april 1959, og vokste opp i Kanebogen i Harstad som eldst i en søskenflokk på tre. Han studerte medisin ved Universitetet i Tromsø fra 1980 til 1986. Vi som studerte sammen med han, erfarte at han kombinerte faglig grundighet og dyktighet med lek og moro. Han gikk ikke av veien for å imitere professorer med særtrekk – og der var det flere å velge mellom. Studiet av nevrologiske sykdommer var det som fascinerte han mest.

Hele sin yrkeskarriere arbeidet han i ulike stillinger i Mo i Rana. Etter turnustjenesten startet han sammen med kolleger Sentrum Legegruppe. I 1995 ble han spesialist i allmennmedisin. Jan var en særdeles tålmodig og lyttende lege. Han hadde særlig omtanke for de som slet med rus og psykiske problemer. Ingen ble overrasket da han i 2010 valgte å slutte som fastlege for å bli spesialist og overlege innen rus- og avhengighetsmedisin ved Helgelandssykehuset.

Han fikk diagnosen Parkinsons sykdom i 2006, en sykdom som gradvis tok større plass og la begrensninger. Men han fant det unødvendig å sørge over fremtida, og han var i arbeid fram til 2018. Det siste halvannet året bodde på Selfors sykehjem. Han døde 20. mai 2023.

Jan fikk seks barn og sju barnebarn. Han blir husket som en god venn og kollega, en som alltid tok seg tid til andre. Våre varmeste tanker går først og fremst til hans kone Merethe, barn og barnebarn, men også til de mange andre som sto Jan nær gjennom livet. Fred over hans minne.