HT mener:

«Trøkk på» – og få opp vaksine-tempoet!

Regjering og helsemyndigheter må tåle mye kritikk om dagen, og mye av skytset er rettet mot tempoet i vaksineringen. Det går for sakte i jobben med å vaksinere folket.

Skal man nå målet om å vaksinere alle før sommeren, er det ikke mer enn tida og veien.

leder

Norges vaksinestrategi er for langsom og lite effektiv sammenlignet med andre land, er oppfatningen. Og det er lett å være enig, dersom man ser nærmere på tallene. At utålmodigheten er stor, er absolutt til å forstå, ikke minst dersom målet om å vaksinere alle før sommeren skal nås.

Onsdag passerte Norge 25.000 vaksinerte i befolkningen etter oppstarten 27. desember – blant dem kongeparet som fikk sine første stikk denne uken. I Harstad var 152 personer registrert vaksinert per onsdag. Tallene er ikke imponerende med tanke på at den første vaksinen ble satt på Kveldsol sykehjem for godt over en uke siden. Totalt skal 19.000 harstadværinger gjennom vaksinasjonsprogrammet.

Norges vaksinestrategi er å holde igjen – slik at vi er hundre prosent sikre på å ha doser nok til runde to hos dem som har fått første stikk. Danmark er blant landene som har valgt en annen strategi, og her trøkker man på for fullt med det man har, og vår nabo i sør passerte 115.000 vaksinerte allerede tirsdag.

I Norge har vi dessuten valgt å spre vaksinene tynt ut over hele landet. Hvor klokt det er, kan man med god grunn stille spørsmål ved. I Båtsfjord har man foreløpig takket nei til vaksiner, fordi det blir meningsløst å ta imot ett glass som i utgangspunktet inneholder fem til syv doser, til en kommune med 2.000 innbyggere. Stadig flere tar til orde for å prioritere områder der smitten er størst, eksempelvis i Oslo der byrådsleder Raymond Johansen (Ap) roper på mer vaksine. Andre mener dette innebærer en risiko for at mindre kommuner havner altfor langt bak i køen.

Det man imidlertid synes å være enige om, er at man bør «trøkke på» for fullt å få vaksineprogrammet unnagjort. Folk er utålmodige, de savner sine normale liv – og næringslivet, kulturlivet og idretten sliter med å holde hjulene i gang og motivasjonen oppe.

Og ja, det haster, derfor bør Folkehelseinstituttet og myndighetene sørge for at vi får opp farten. Nye vaksiner kommer på løpende bånd til landet, og stadig flere produsenter blir godkjent. Skal målet om å vaksinere alle før sommeren nås, er det ikke mer enn tida og veien.

I den politiske debatten om tempo i vaksineringen, er det verdt å merke seg at vi passerte 500 koronadødsfall i Norge torsdag.