HT mener:

Slett ingen avsporing

Trygve Slagsvold Vedum tror folk er «lei av snakk» om rødgrønne regjeringsalternativer. Men de blir visst ikke lei av å høre hans eget.

Et stadig tydeligere trekk er at Sp og Frp konkurrerer på noen av de samme velgermarkedene.

leder

Åtte av ni spørsmål ble besvart med «Vi ønsker en Sp-Ap-basert regjering» da TV 2 forsøkte å utdype temaet i et sommerintervju. Men seerne fikk i alle fall den tilleggsopplysningen at Sp-lederen ikke vil ha med SV fordi han «ønsker en politikk der du utvikler hele Norge». Og det er sakene som betyr noe, ikke partinavn, mente han. Kontrasten er stor til den såkalte lange valgkampen foran 2005-valget, da Ap, SV og Sp fremsto med felles plattform og gjorde den på mange vis historiske samlingen til en suksessfaktor.

Avstanden er merkbar også til de høylytte kravene foran 2013-valget om å avklare hvilke borgerlige partier som ville få plass i en Solberg-regjering. Etter regjeringsskiftet har Sp og SV brukt en del tid på å slikke sår. Og Jonas Gahr Støre møter fortsatt ingen udelt entusiasme med sin drøm om å gjenopprette den rødgrønne trepartimodellen. SV har overtatt Ap-slagordet «alle skal med», også Rødt og MDG i en eller annen form for forpliktende samarbeid. Og Vedum sier, og gjentar, det han sier.

At Rødt og MDG har kommet inn på Stortinget, og med gode utsikter til langt flere mandater fra 2021, er ikke det eneste nye i bildet siden Stoltenberg 2-regjeringens dager. Et stadig tydeligere trekk er at Sp og Frp konkurrerer på noen av de samme velgermarkedene, en konkurranse som mobiliserer nasjonalkonservative strømninger og som begge derfor ser seg tjent med. SV-motstanden i Sp har fått sterkere fotfeste siden Ola Borten Moe ble irettesatt internt for sine angrep på den daværende regjeringspartneren.

Målinger hvor annenhver Sp-velger foretrekker Solberg som statsminister indikerer tydelig nok at en koalisjon med Lysbakkens SV ikke er noen vinnersak for Vedum. Et rødgrønt flertall neste høst vil åpne for mange tenkelige konstellasjoner. Men blant de minst tenkelige er en mindretallsregjering med Ap og Sp; flertall for de to kan anses utelukket. Når Vedum tar avstand fra «spillet rundt regjeringssamarbeid» er ikke hamringen på hans egen drøm noe mindre spill. Og å påpeke at Sp blir avhengig av SV for å få regjeringsmakt, er ingen «avsporing».