Leder:

Har Erna en plan for å fange velgerne i nord?

  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

En troverdig forsvarssatsing i nord kan være ett stikkord, men kanskje enda viktigere er samferdsel.

leder

Erna Solbergs nye regjeringsprosjekt sliter på meningsmålingene. Hadde det vært valg i dag, ville Jonas Gahr Støre blitt ny statsminister.

Spørsmålet er nå hvordan regjeringen skal komme på banen, et drøyt halvår før kommune- og fylkestingsvalget. Og hva Erna & co. skal finne på for å «vinne» Nord-Norge?

Erna Solberg har fått sin «gamle drøm» til å gå i oppfyllelse; En firepartiregjering med alle partiene på borgerlig side, og en regjering som har flertall i Stortinget. Men mottakelsen i folket har vært lunken.

Det er åpenbart at flere enkeltsaker har ødelagt starten for den nye regjeringen, ikke minst abortsaken. På Norstats ferske måling for NRK og Aftenposten, får de fire partiene samlet sett sine dårligste tall siden regjeringsskiftet i 2013. Det samme viser seg i en VG-måling – og der havner miniputtene Venstre og KrF godt under sperregrensen. Også for Høyre og Frp går det bratt nedover.

Akkurat nå er det helt urealistisk med fornyet stortingsflertall for de fire regjeringspartiene. Det er åpenbart at storebrødrene i regjeringssamarbeidet har «svidd av» mange velgere som ikke kjenner igjen sine egne partier. Både Erna Solberg og Siv Jensen har ofret for mye i kampen for å stable firepartiregjeringen sammen. Verst har det nok gått ut over Høyre. De klare Høyre-seire i regjeringserklæringen er vanskelig å få øye på.

Også i nord sliter regjeringen med oppslutningen. Her er det Senterpartiet som er den store vinneren. Regionreformen har vært en tøff prosess for Høyre og Erna Solberg, selv om det internt i Troms og Finnmark har vært mest støy rundt Arbeiderpartiet. En ryddig reformprosess videre, og et sluttresultat som de to fylkene i nord kan leve med, er svært viktig for regjeringen og oppslutningen ved valget til høsten.

Men det er ikke nok for at Erna Solberg skal ta grep om den nordnorske befolkningen. Hun må komme med mer. En troverdig forsvarssatsing i nord kan være ett stikkord, men kanskje enda viktigere er samferdsel. Erna Solberg sliter ennå med formuleringene sine rundt Nord-Norgebanen; «For lite folk og for dyrt». Stadig flere kommer bokstavelig talt på banen med støtte til Nord-Norgebanen, og ser dette prosjektet som en enorm mulighet for denne landsdelen.

Kanskje kan det også være muligheten for Erna Solberg å få tilbake gamle, og vinne nye velgere i nord?