Det er historisk sus over at energi- og miljøkomiteen torsdag ga grønt lys til Johan Castberg-feltet som skal driftes fra Harstad. Denne gangen med utsikter til ilandføring til en oljeterminal på Veidnes i Nordkapp kommune.

Det gir enorme ringvirkning lokalt og for hele landsdelen, samtidig som rikspolitikerne denne gangen signaliserer at man ønsker å inkludere Finnmark i fremtidsplanene for olje- og gassnæringen. Lenge har signalene vært fjernstyring, bøyelasting og Finnmark som landingsstripe for pendlervirksomhet.

Det er nærliggende å vente med å sprette champagnekorkene denne gangen. Begeistringen var stor da løftene haglet fra operatør Statoil og lisenspartnerne i 2013, før skuffelsene ble stadig større påfølgende år – parallelt med at oljeprisen falt som et blylodd.

Av og til betaler det seg å være tålmodig og beholde trua. I løpet av de siste årene har selskapene klart å presse opp lønnsomheten, i dette tilfellet slik at en oljepris på over 31 dollar fatet gir pluss – i tillegg til at det utvinnbare volumet har økt kraftig i området. Det innebærer et aldri så lite gjennombrudd, og investeringer på 50 milliarder kroner kan vise seg å bare være begynnelsen.

Statoils ferske navneskifte til Equinor høres kanskje ut som pynt, ettersom de fortsatt skal bale med fossile ressurser i mange år. Det representerer imidlertid et signal om at man ønsker å tenke bredere og satse på et gradvis skifte som gir mer miljøvennlige løsninger. Å skru igjen krana er ingen quick fix for en verden som trenger energi. Det gir bare bensin på bålet for dem som fyrer opp kullkraftverkene. En omstilling trenger både teknologiske og finansielle muskler, gjerne med Equinor i spissen. Det er adskillig bedre enn at man investerer i skiferolje andre steder i verden.

Utbyggingsplanen som nå er vedtatt, er den største så langt i Barentshavet og kan gi et temposkifte som betyr mye for både bransjen og Nord-Norge. Lenge har dårlige nyheter stått i kø, og det har vært vanskelig å ha trua på verdiskaping som gir et løft, kanskje spesielt i Finnmark.

Den mentale biten er viktig for investeringslysten, uansett bransje. Når flertallet på Stortinget går for en slik løsning, frigjøres både oppdrift og optimisme innenfor leverandørindustrien og andre relevante næringer. Denne gangen velger nok mange å ha litt is i magen, følge utviklingen nøye og ta de grepene som er nødvendig underveis. Det ligger store verdier i potten, for hele landsdelen. Da er det fornuftig å være offensive, uten å miste alle hemninger.