Av: Edvin M. Eriksen, SV

I altfor mange år har folk i Øyriket – og folk som vil besøke Øyriket, måttet betale dyrt for fergeturen over Toppsundet. Ferga er vår eneste vei for å komme oss til nærområder eller videre i landet vårt. De fleste i arbeidsaktuell alder jobber i byen og pendler med ferga. Barn og unge pendler til en rekke viktige aktiviteter i byen- og foreldrene må være sjåfører. Familier har betalt 30.000 kroner i året for å få mulighet til å delta i jobb og fritidsaktiviteter utenfor øyene. Det er klart at ei sånn urimelig ekstrautgift fører til at noen ser seg nødt til å flytte fra øyene.

Ferga ligger her til kai på Stornes, klar til å ta passasjerer med til Grytøya (til høyre i bildet). Foto: Knut Godø

Heldigvis har regjeringa endelig vedtatt gratis fergetilbud i sambandet Stornes – Bjørnerå. Det skulle egentlig bare mangle! Gratis ferge betyr svært mye for fremtida i Øyriket nord for byen.

Så opplever vi nå at Erna Solberg og partiet Høyre er klar og tydelig på at gratis fergetilbud vil de ikke ha. Utrolig nok! Jeg er ikke overrasket – jeg vet noe om hva høyrepolitikk i Norge er. Mange husker nok åtte år med Høyre/Frp-styrt Norge der sentralisering sto i høysettet. Det fantes ikke spor av distriktspolitikk. Det var mer til de som allerede hadde mye – og mer til sentrale strøk og de store byene. Ja, sånn er Høyre-politikk.

Erna og Høyre sier det selv – klart og tydelig: Med Høyre blir det slutt på gratis fergetilbud. Mange som er avhengige av ferge merker seg nok det.