Folkeaksjonen for fremtidsrettet havbruk i Sør-Troms stilte i HT den 25.01 to konkrete spørsmål til ordfører Kari-Anne Opsal i forbindelse med hennes initiativ til et møte mellom oppdrettsselskapene i regionen, ordførere og politikere den 06.01.22.

Vi takker henne for at hun tok seg tid til å svare oss med innlegg den 31.01. Dette tolker vi som et tegn på at hun forstår at det påligger henne et ansvar som ordfører også å representere miljøforkjempere og «folk flest» i kommunen. Derimot kan vi ikke se at hun har svart fullt ut på spørsmålene vi stilte, men hun er jo politiker...

I vårt første spørsmål ønsket vi å vite hvem som hadde tatt initiativet til møtet mellom de nevnte partene. Opsals svar bekrefter folkeaksjonens inntrykk av at ordførerne har latt seg bruk av en økonomisk sterk næring i et skattespørsmål. Oppropet hvor ordførerkollegiet ber regjeringen se på formuesbeskatningen på nytt, kommer som en direkte følge av et ønske fra næringen selv. Det er meget uvanlig og altfor drøyt.

Bildet forsterkes av at næringen får lov til å vifte med 22 milliarder i fremtidige investeringer i begynnelsen av det samme møtet. Investeringsplaner er en vanlig gulrot som benyttes es av oppdretterne når de vil oppnå noe av politikere. Vi kan ikke se at Opsals svar tar bort inntrykket av at ordførerkollegiet lar seg misbruke.

I vårt andre spørsmål ba folkeaksjonen ordføreren svare på om saken på forhånd var drøftet med egen partigruppe og samarbeidende partier. Dette spørsmålet har hun ikke svart direkte på, bare at hun forholder seg til samarbeidserklæringen. Hun mener tydeligvis at hun som ordfører på eget initiativ kan støtte næringen i et skattespørsmål. Vi er av den oppfatning at hun neppe har ryggdekning for dette.

Samarbeidserklæringen sier følgende:

«Samarbeidspartiene vil arbeide for at Harstad kommune skal bli pilotkommune i utvikling av lukkede eller mer miljøvennlige oppdrettsanlegg». Folkeaksjonen vil gjerne utfordre ordføreren på hva hun og kommunen har gjort for å oppfylle denne målsettingen.

Så langt har vi kun registrert at kommunen har gitt godkjennelse til en massiv utvidelse av produksjonen etter søknader om økt biomasse i Toppsundet og ved Sandsøy, med gammel, åpen teknologi. Vi ser også at Opsahl og varaordfører Ludvigsen fronter kampen for at forsvaret skal gi slipp på båndleggingen av området ved Steinavær slik at Astafjord Ocean Salmon (Gratangslaks/Kleivalaks) skal få slippe til med betongplattformen Øymerd. Denne plattformen slipper ut alt av restfôr og skitt. Er det dette hun kaller å være pilotkommune for mer miljøvennlig oppdrett?

Folkeaksjonen har registrert at politikere lett lar seg forlede til å bruke ord som omstilling, pilot-prosjekt, innovasjon, bærekraft osv uten at dette blir konkretisert. Denne konkretiseringsoppgaven mener vi påligger oppdrettsnæringen selv, men det virker som om de ikke ønsker å ta den utfordringen. Hva har man godt betalte kommunikasjonsrådgivere til? Er det beste rådet taushet? Kanskje det er på tide at ordfører Kari-Anne Opsal ber om en gjenytelse?

Fred Jørgensen

Kåre Nordgård

Folkeaksjonen for fremtidsrettet havbruk i Sør-Troms