Av: Knut Holte.

De gamle stedsnavnene våre er kulturminner. De forteller sine historier om hvor og hvordan folk har levd, hva de har levd av, ofte også om ting som har skjedd, på godt og vondt.

Det er Kartverkets ansvar å ta vare på denne kulturskatten som er så viktig for å forstå vår historie. Dette er et ansvarsfullt arbeid, som til tider også kan være konfliktfylt. Samtidig bør vi være klar over at det ikke er Kartverket som lager reglene. Det gjør Språkrådet, på oppdrag fra den norske stat.

La dette være sagt før jeg gjør rede for mitt syn på hvilket av de to aktuelle veinavnene som bør velges. Kartverket har bestemt at Nupsveien er det korrekte, og at navnet Nupenveien, som Harstad kommune har vedtatt, og som har vært i bruk i noen år, skal skrotes. De fleste som har adresse langs denne veien er provosert over Kartverkets avgjørelse. De viktigste argumentene for å skrote adresse-navnet Nupenveien, er knytta til hva som er rett, filologisk og historisk sett. Jeg siterer noen av punktene her:

1.    Sammensetningsmåten skal være i samsvar med mønsteret som vi finner i de nedarva stedsnavna i et område.

2.    Sammensetningsmåten med -s- vitner om høg alder.

3.    Hankjønnsordet nup hører til samme ordgruppe som som båt og dag.

(…)«Det blir like feil å si Nupenveien som å si «båtenhage» og «dagenslys.»

4.    Terrengordet «nup» er så gammelt at folk flest ikke vet hva det betyr.

(En bergtopp som heller fram, med steil forside.) Vi står m.a.o. overfor et stedsnavn som er et verneverdig kulturminne.

Kartverket finner å måtte gripe inn, og kreve at Nupenveien, kommunens navn på denne veistrekninga, må skrotes, og erstattes med navnet Nupsveien.

Hvorfor? Jeg siterer: «Fordi Nupen er et gammelt fjellnavn som vi må ta vare på. Vi står m.a.o. overfor kulturminnet «Nupen», og da må s-en være med i sammensetninger. Dette er bokstaven som viser at Nupen-navnet er gammelt, og må tas vare på som et kulturminne. Som vi allerede er blitt fortalt, er det å kalle denne veien for Nupenveien, like ille som å kalle en båtshake for båtenhake og dagslys for dagenslys. Nupenfjellet heter egentlig Nupsfjellet. Her har vi mye m.a.o. mye å lære.»

Det er likevel en hake ved dette enøyde blikket som Kartverket retter mot  stedsnavnet Nupen, med tilhørende krav om at veien hit hete Nupsveien fordi loven krever det. Men ved veiens ende, der Harstad og Kvæfjord kommune møtes, fins det et annet og mye yngre kulturminne: utfartsstedet med samme navn (Nupen).

Hit har voksne som barn kommet fra Kvæfjord og Harstad kommune, hver sommer, for å være vitne til ett av de vakreste naturfenomener som fins her nord: midnattssola som glir ned i havet, blir borte under horisonten, og stiger opp igjen i den magiske, nordnorske vår- og sommernatta.

Allerede sommeren 1929 stod det en kiosk her, på Nupen, til glede for de som kom hit for å se sola. At navnet Nupen stammer fra Nupen-fjellet er det ingen tvil om. Den bratte fjellformasjonen på kanten av Nupenfjellet, er godt kjent for de mange turgåerne som har denne delen av fjellet som mål for turen.

Også herfra er utsikta over Andfjorden og øyriket rundt oss så vakker at ord blir fattige. Men om du kjører eller sykler fra Harstad til Nupen en sommerkveld for å se solnedgangen, og ikke har tenkt deg til fjells, bruker du Nupenveien, og stopper ved veis ende.  Du er nå kommet til Nupen, et høyst levende kulturminne fra vår egen tid.

Nupen er kåret til «Norges mest romantiske sted» av et anerkjent reisemagasin.» (Sitat fra «Visit Harstad».)

Hvorfor må Kartverket gripe inn og skrote Harstad kommunes nye navn på denne veien? Jo, fordi Nupen er et gammelt fjellnavn som vi må ta vare på. Vi står m.a.o. overfor kulturminnet «Nupen», og da må s-en være med i sammensetninger. Dette er bokstaven som viser at Nupen-navnet er gammelt, og må tas vare på som kulturminne. Det å kalle denne veien for Nupenveien er like ille som å kalle en båtshake for båtenhake og dagslys for dagenslys. Tiltredes! Her har vi mye å lære: Nupenfjellet heter egentlig Nupsfjellet.

Slik jeg ser det, fortjener Harstad kommune ros for sitt valg av veinavn på denne strekninga, ikke straff i form av ekstrautgifter til nye skilt. Og Nupenveien går fra Ervik til Nupen, ikke til fjellet med samme navn.