Skrevet av: Rune Stenstrøm, gruppeleder, Harstad Høyre, og Nina Dons-Hansen, ordførerkandidat, Harstad Høyre.

Posisjonen med Arbeiderpartiet i spissen har bremset tjenestetilbudet etter beste evne. Dette er vårt svar på leserinnlegget fra Aps Kari-Anne Opsal 1. august.

For Høyre er barnehagetilbudet avgjørende for tilflytting, rekruttering og for å beholde arbeidstakere. Alle henvendelser som vi i Harstad Høyre har fått fra fortvilte foreldre som mangler barnehageplass burde være god nok grunn for alle partigrupper til å søke tverrpolitiske løsninger.

I oppvekstutvalget har partiene hatt forskjellige virkelighetsoppfatninger over tid, men i siste møte før sommerferien ble Høyres forslag om å åpne tilgjengelige plasser i TO UTVALGTE private barnehager enstemmig vedtatt (også av posisjonens representanter i utvalget). Disse private barnehagene hadde bekreftet ledig kapasitet med tanke på bemanning og areal. De kommunale barnehagene hadde ulike utfordringer, blant annet personellmessig. Tilbakemeldingene fra ansattrepresentanter anbefalte en større forsiktighet med økning i tjenestetilbudet på kort sikt. Høyre lytter til de ansatte og forslaget i oppvekstutvalget gjaldt derfor kun de to aktuelle private barnehagene som nå sto klare for å bidra i en situasjon hvor det sto omkring 65 barn i barnehagekø.

I kommunestyret uka etter hadde stemningen hos de styrende partiene snudd. Posisjonen fremmet da sitt eget forslag som forutsatte en ikke-vedtatt nasjonal forskrift hvor de private barnehagene kan få tilskudd til å drifte ett år av gangen. INGEN hadde sjekket med de to aktuelle barnehagene om de var villig til å etablere nye arealer og bemanne opp MIDLERTIDIG i ett år av gangen. Høyre mener at en ettårig perspektiv for investeringer og nyansettelser ikke er bærekraftig og det er direkte uansvarlig for barnehagesektoren. Høyre stemte for eget forslag fra nevnte oppvekstutvalgsmøte og imot posisjonens nye forslag.

Det fremstår i beste fall som symbolpolitikk fra Arbeiderpartiet når barnefamilier lures til å tro at posisjonen nå har økt barnehagetilbudet i Harstad. Dette er ikke tilfelle. Det er ikke blitt én eneste ekstra barnehageplass basert på kommunestyrets vedtak. Det er i dag færre private barnehageplasser i Harstad enn det var for kun få måneder siden.

Vi minner om at posisjonens samarbeidserklæring mellom Ap, Sp, SV, Venstre og KrF uttrykkelig fastslår at de garanterer at det ikke skal åpnes flere private barnehageplasser i perioden 2019–23. Begrunnelsen er nettopp hensynet til «kommunens fleksibilitet». Fasiten viser at denne fleksibiliteten er fraværende når det enten må økes eller reduseres antall barnehageplasser. Harstad må heldigvis øke antall barnehageplasser.

Barn og foreldre uten barnehagetilbud betaler fortsatt prisen for denne feilslåtte politikken. Med fasiten i hånd vet vi at Ap går til valg på Høyres uttalte barnehagepolitikk hvor nettopp FULL REELL BARNEHAGEDEKNING nå også er inntatt i Ap sitt partiprogram for neste valgperiode. Tidligere har Høyre blitt møtt med at det ville være uansvarlig å bruke nødvendige ressurser for å oppnå 100 % dekning.

Opsals meningsytring i HT gir ikke grunnlag for å senke skuldrene, heller tvert imot. Hun gir uttrykk for en politikk som IKKE er egnet til å løse den gledelige utfordringen ved at Harstad faktisk har behov for flere barnehageplasser. Denne utfordringen tar Høyre på strak arm og vi har en forventning om at en rekke andre partier støtter vår løsning som de faktisk støttet enstemmig i oppvekstutvalget i juni. Harstad er i en heldig situasjon som må bruke ressurser på barnehagetilbudet, i stedet for at potensielle arbeidstakere velger seg andre kommuner eller må ta ulønnet permisjon og være borte fra jobb. Dette går ut også utover de kommunale tjenestene som kommunen skal levere til sine innbyggere.

Det kanskje mest famøse med posisjonens vedtak i kommunestyret, er at det nettopp er Arbeiderpartiet som fremmer ønske om midlertidighet i arbeidslivet i en sektor hvor det hovedsakelig jobber kvinner. Dette rimer dårlig med det inntrykket Ap og LO ønsker å formidle som de eneste beskyttere av «arbeidsfolk». Riktignok rammer dette bare ansatte i privat sektor, så kanskje dette kan forklare statens og arbeiderpartistyrte kommuners plutselige omfavnelse av midlertidige ansettelser i barnehagesektorens private del?

Faktum er at barnehagesektoren i dag sliter med å bemanne stillingene og kompetente arbeidstakere kan velge og vrake i ledige stillinger over hele landet. Det står ikke til troende at Arbeiderpartiets og Opsals ønske om å UTVIDE mulighetene for midlertidige ansettelser i denne sektoren skal være egnet til å løse de utfordringene hvor barnefamilier nå står uten barnehageplass fra august 2023. Det virker som at hensynet til offentlige budsjetter på bekostning av ansatte i barnehagesektoren nå er styrende for Aps politikk. Vi lurer på hvem som er den egentlige «velferdsprofitøren»? Ap i regjering kunne heller styrket kommunenes finansiering enn å åpne for undergraving av den private barnehagesektoren.

Høyres forslag, som ble enstemmig vedtatt i oppvekstutvalget, ville løst utfordringene for mange barnefamilier og for arbeidsgivere som trenger sine ansatte på jobb. Sannheten er at posisjonen, med Ap i spissen, effektivt stanset dette med symbolpolitikk uten gjennomføringsevne – siden alt nå hviler på forhold utenfor kommunestyrets kontroll.

Høyre vil prioritere 100 % barnehagedekning. Vi har ikke råd til å la være.