Av: Eline Iversen, Russ 2019

Jeg var selv russ ved Heggen videregående i 2019, og hadde en super feiring til tross for dårlig vær. Vi hadde felles arrangementer ute så langt det gikk, i Tonehuset, Sollia alpinanlegg, MC-klubb i Kvæfjord, og større skolefester i Landsåshallen, for å nevne noen som bidro til en herlig feiring i 2019. Dette var i regi av russestyret.

FAKSIMILE: Harstad Tidende 28. april 2022.

I årene etter russetiden har jeg flyttet litt rundt i landet, og russetiden er ofte noe som blir et samtaleemne i møte med jevnaldrende fra andre steder. Deres reaksjon når jeg forteller om hvordan vi feirer i Harstad er alltid «så sykt bra opplegg, sånn burde det jo egentlig være flere steder», «det er jo mye bedre egentlig, da får jo alle være med». For ja, buss er kult, og mange av de jeg har snakka med har nok hatt en «fetere» russetid enn meg. Det er likevel mange av dem som ønsker det var annerledes, av enten økonomiske eller sosiale grunner. Mange sliter i ettertid med dårlig samvittighet overfor dem som satt alene i russetiden. Dette hadde vært et mye mindre problem om russ flest var som Harstad-russen.

Fellesfester med billettsalg, der alle har muligheten til å delta, er et godt tiltak. Da vi var russ, gikk alt overskudd fra billettsalg over hele året til et veldedig formål, samt russeavis-inntekter. Dette sikret alle et minimumsantall sosiale tilstelninger i løpet av et år, eller en russetid. Jeg kan ikke snakke for årets russ, men vi hadde også tilbud om vors for alle som ville det, på lokalet før selve festen brakte løs. Dersom russen ikke får mulighet til å arrangere felles arrangementer, er det hjemmefester som kommer til å dominere, og mange vil nok sitte på 17. mai med en helt rein og ubrukt russebukse, uten så mye som en liten signatur på låret.

Håper flere er villige til å avse et lokale til russen, da været i Harstad dessverre ikke alltid spiller på lag, og utefeiring fører til mye støy og søppel som blåser vekk. Feiringen blir stort sett ofte tryggere under tak, for å ikke nevne at russestyret alltid stiller med vakter, som bidrar til mye større sikkerhet enn ved en hjemmefest. Da tenker jeg spesielt på voldshendelser, noe som var ikke eksisterende i vår russetid, og bedre kontroll med tanke på ulovlige rusmidler.

Dette er ikke noe som går igjen mange andre steder i landet, og er en helt unik kultur i nord. Så til alle som har mulighet, bidra til skitne russebukser, som alle gleder seg til å skrelle av seg 17. mai, fult av ølflekker, klisj, gud vet hva, og tusjmerker fra hele kullet sitt. Det finnes ikke et rot i verden som ikke kan fikses med såpe og vann (eller en grei økonomisk kompensasjon)

Men du kan ikke gjøre noe med reine russebukser 18. mai.