Av: Frank Einar Hansen

Å sitte på tribunen i Stangneshallen og se hvordan de ulike aktivitetene på banen ga både glede og stor mestringsfølelse, var ubeskrivelig. Tenk at ungdommene som for få tiår siden i stor grad ble erklært «ikke opplæringsdyktig» stiller på en håndballbane i Stangneshallen, og viser virkelig ekte idrettsglede, som igjen bidrar til at prikken over i en blir den vidunderlige mestringsfølelsen.

Det som denne gangen ga de gode opplevelsene var Harstad Funkis sitt arrangement kalt «Tian Helse TH – cup».

Det ble en helg i takknemlighet, fordi det er noen som vil bruke av sin fritid til å gi barn og unge med psykiske funksjonshemninger et fantastisk tilbud gjennom tilrettelagt håndball.

I dette tilbudet er det ikke jakten på gull, sølv eller bronse som er drivkraften. Det er noe langt viktigere som driver til innsats – nemlig ønsket om å gi disse menneskene en meningsfylt fritid. En fritid som også bidrar til god fysisk form og et fantastisk sosialt fellesskap.

PUBLIKUM: Også publikummere utenom de deltakende lag, gledet spillerne med sitt nærvær. Foto: Frank Einar Hansen

Det er andre året på rad at Harstad Funkis gjennomfører en slik håndballturnering. Det er også andre gang at lagene fra Bodø og Lofoten er gjester. Dette er besøk som styrker de allerede gode relasjonene mellom lagene.

I fellesskap opplever vi, hvert på vårt sted, å gi noe til idrettsutøvere, som i utgangspunktet ikke ville nådd opp i lag hvor medaljejakten er det viktigste.

Det gir en ubeskrivelig glede å sitte på tribunen å så hvordan ekte idrettsglede bidrar til den gode mestringsfølelsen. På samme tribune er det flott å kunne sende gode og takknemlige tanker til alle sponsorene som på ulike måter bidrar til at en slik turnering kan gjennomføres. De skulle bare ha visst hvor viktige de er.

Denne gleden blir forsterket når en ser at publikum kommer til hallen for å heie på alle lagene, og glede seg over den mestringsfølelsen som realiseres på banen. Denne følelsen er uavhengig av tap eller seier.

Tap og vinn med samme sinn.

Årsaken er kanskje den at mine funksjonshemmede venner i Bodø, Lofoten og Harstad har samme erfaring som den norske snøbrettkjøreren Terje Håkonsen ga uttrykk for allerede i 2003: «Det skal være gøy å konkurrere, gøy å vinne. Og det skal ikke ha noe å si om du taper».