På grunn av dårlige miljøforhold og dermed lav produksjonsgrad ved lokaliteten Hilderkleiva ved Kveøya, har Gratanglaks AS søkt Kvæfjord kommune om dispensasjon fra arealplanen for å flytte oppdrettsanlegget over fjorden til Skallneset vest for Borkenes. Dette området er ikke avsatt til fiskeoppdrett verken i kommunens arealplan eller i gjeldende kystsoneplan.

Folkeaksjonen har lest søknaden fra Gratanglaks AS med tilhørende rapport fra firmaet SeaEco og vi reagerer på flere momenter – det har også STF gjort. Sitat: «Statsforvalteren mener på prinsipielt grunnlag at oppdrettslokaliteter bør identifiseres og avsettes til akvakultur i åpne planprosesser der alle interesser blir hørt, vurdert og veid mot hverandre. Enkeltvise dispensasjonssøknader er uheldige, fordi de utfordrer de grunnleggende prinsippene om åpenhet, forutsigbarhet og likebehandling». Vi mener Kvæfjord kommunes politikere bør merke seg disse uttalelsene og ikke forhaste seg i behandlingen av søknaden fra Gratanglaks AS. Hensynet til berørte innbyggere bør telle mest.

Det er bemerkelsesverdig hvordan søker fremstiller området ved Skallneset som ubrukt og fritt tilgjengelig. Det er ikke korrekt og vi vurderer det som spekulativ taktikk. I gjeldende kystsoneplan er området avsatt til natur-, fiske-, ferdsel- og friluftsformål – et NFFF- område. Arealet er altså disponert til en eventuell ny planprosess kommer til en annen konklusjon. STF kommenterer dette faktum og ber Kvæfjord kommune avslå søknaden og heller gjøre et grundig arbeid med en fremtidig kystsoneplan. Dispensasjonssøknader er etter undertegnedes mening blitt en udemokratisk uting som dessverre altfor lett har sklidd gjennom i enkeltkommuner.

Firmaet SeaEco skriver følgende i sin rapport: «Det omsøkte tiltaket om flytting av lokalitet vurderes slik at det ikke er behov for konsekvensutredning iht. §10 i forskrift om konsekvensutredninger». I sitt høringssvar sier derimot STF: «Statsforvalteren er ikke enig i denne vurderingen. Vi mener det i området er naturmangfold av nasjonal elle vesentlig regional interesse, som kan bli forringet eller ødelagt som følge av tiltaket». STF begrunner synspunktet blant annet med at vannforvaltning er blitt svært viktig nasjonalt og globalt og mener at omsøkt tiltak krever grundig vurdering av hvordan endringene vil påvirke måloppnåelsen i den regionale vannforvaltningsplanen.

Man kan bare spekulere i hvorfor SeaEco og STF konkluderer vidt forskjellig i denne saken, men det er påtakelig at firmaet baserer sin virksomhet på oppdrag fra oppdrettsnæringen. SeaEco noterer selv at undersøkelsene av havbunnen ved Skallneset ikke er tilfredsstillende på grunn av mye havbunn og også at det er flere lakseførende vassdrag i fjordsystemet hvor to er omfattet av vassdragsvern. Hvorfor bagatelliserer da SeaEco behovet for grundige konsekvensutredninger?

Folkeaksjonen er sterkt kritisk til at Gratanglaks AS ser ut til å benytte dispensasjonssøknad som middel til å få tilgang til nye arealer. Det er svært forståelig at mange av kommunens innbyggere er opprørte og føler seg sviktet dersom Kvæfjord kommune stiller seg positiv. Vi vil minne om at det er lokalvalg høsten 2023 og det er en demokratisk rett å kreve åpenhet om hva partier og representanter mener i denne saken. Bruk tiden godt fram mot behandlingen i kommunestyret i desember.