Av: Lillian Hessen, Linda Karlsen, Mildrid Fagerli, Heidi Frantsen, Liv Hovdet og Astrid Meyer, Kvæfjord Venstre.

Helsesenter og institusjoner er i dag lokalisert til Borkenes. Denne løsningen er godt tilpasset de økonomiske rammer og øvrige ressurser som vi mener kommunen må forholde seg til videre framover, og institusjonsomsorgen må bygges omkring dette.

Men institusjonsomsorgen må suppleres med tjenester som en kan gi desentralisert, f.eks. i Gullesfjord. På flere felt vil det være naturlig å søke samarbeid med nærliggende kommuner. Fra Gullesfjord blir det pekt på behov for bakvakt for trygghetsalarmer.

Enhver innbygger i Kvæfjord må kunne gjøre valg om å få bo i egen heim så lenge som mulig. Samtidig må institusjonshelsetjenesten ha kapasitet til å ta mot når det er ønskelig og nødvendig.

Vi blir flere eldre i kommunen, og det utvikles sykdommer som krever mer bemanning og mer spesialiserte tilbud.

I mange tilfeller kan ny teknologi være til god hjelp, men har også sine store begrensninger når sykdom utvikler seg, f.eks. ved fremskreden demens.

Vi vet at knapphet på kvalifisert fagpersonell vil være et problem som øker i årene som kommer. Det nye helsehuset kan vise seg å være en positiv faktor i denne sammenheng. Men kommunen må også legge en strategi for å rekruttere og kvalifisere helsepersonell. Vi vil anbefale ei «kvalifiseringstrapp» for folk som er i omsorgen. Kommunen bør også ha en strategi for å rekruttere lærlinger.

En del av bygningsmassen innafor institusjonshelsetjenesten på Borkenes begynner å bli utdatert, og det bør gjennomføres en vurdering av den framtidige bruk av den bygningsmassen og de arealene en disponerer. Tiltak må gjennomføres ut fra de behovene en ser.

Felleskjøkkenet på Kvæfjordheimen er et aktivum innafor omsorgen, og det bør videreutvikles med tanke på også å kunne gi gode tjenester også til personer som bor heime.

Innafor eldreomsorgen har alltid pårørenderessursen vært viktig. Det vil den også vært i framtida. Det vil være en oppgave for kommunen å støtte opp om positive tiltak i alle deler av kommunen.

Pensjonistforeninga på Borkenes er et godt eksempel på frivillig innsats som tilbyr en verdifull sosial møteplass. Men det er ønskelig å få på plass et kommunikasjonstilbud som også ivaretar distriktenes behov. Skolerutene må vel kunne være et utgangspunkt?

Det er naturlig at kommunen støtter opp når private sjøl vil satse ved å realisere tiltak for egen alderdom, som f.eks. leilighetsprosjektet på Heimenjorda. Det neste kan være et prosjekt med trygghetsboliger der kommunen er byggherre og interesserte kan leie eller kjøpe leilighet?

Kvæfjord har på plass et godt plangrunnlag for sine omsorgstjenester. Det er viktig at disse planene blir fulgt opp.

Det er viktig at en ikke glemme at helse- og omsorg gjelder alle aldersgrupper. Dagens utvikling avdekker problemer ikke bare hos eldre, men også tidlig i livet. Der er skolehelsetjenesten viktig, slik helsestasjon for eldre er et positivt initiativ for den senere livsfasen.

Personer med funksjonsnedsettelse må få muligheter for tilrettelagt adkomst til utfartssteder både ved sjøen og ellers. Slike tilrettelagte tilbud kan ofte etableres uten de store kostnader. Det er viktig at mulighetene blir sett og ivaretatt i kommunens planlegging.