Skrevet av: Jan Inge Hansen, 4.-kandidat, Harstad Høyre, og Nina Dons-Hansen, ordførerkandidat, Harstad Høyre.

Harstad Arbeiderparti er tydelige på at de ikke vil ha private aktørers bidrag inn i helse- og omsorgssektoren. Dette mener vi i Høyre er en kategorisk og ideologisk beslutning som er tatt helt isolert fra de utfordringer Harstad kommune står midt oppe i. En beslutning som etter vårt syn vitner om lite respekt for brukere av tjenestene.

Vi kan stadig lese om utfordringene innenfor helse og omsorg. Vi mangler sykehjemsplasser og vi mangler helsepersonell. En føljetong har også vært mangel på plasser for pasienter som skrives ut fra Harstad sykehus. Vi vet prognosene fremover; andelen eldre øker og det samme gjør omsorgsbehovene. Forslaget fra Harstad Ap er altså å fortsette å gjøre det som er gjort fram til nå. Om dagens løsninger ikke har gitt Harstad kommune god nok dekning innen eldreomsorgen, hvorfor skal det da bli bedre når utfordringene øker?

Harstad Høyre går til valg på å kunne bruke alle gode krefter for å kunne ha en eldreomsorg som er tilpasset behovet og fremtiden – og som gir god kvalitet for brukerne. Vi er tydelige på at kommunen skal være den som driver tjenesten og vil alltid være hovedaktøren. Den krevende situasjonen vi står overfor, kan løses ved å supplere med ideelle og private aktører for å komme opp på det nivået som kreves fremover. Vi vil også i samarbeid med frivillige i mye større grad enn det gjøres i dag. I tillegg vil vi at de ansatte i kommunens helse- og omsorgssektor skal få mye mer innflytelse; det er de som vet hvordan arbeidshverdagen kan forbedres. Da må de bli hørt.

Det er forskjell på privatisering og konkurranseutsetting. Vi i Harstad Høyre mener vi kan konkurranseutsette enkelte tjenester. Hensikten er først og fremst å få den beste kvaliteten og valgfrihet for brukerne. På den måten kan vi sammenligne offentlig og private tjenester, og på den måten velge beste alternativ. Ap hevder at bruk av private innen eldreomsorgen vil svekke og vanne ut de kommunale tjenestene. Vi er uenig i denne påstanden.

Om private aktører kommer inn og ivaretar for eksempel 5–10 prosent av behovet innen hjemmetjenestene (uten at det er satt som et måltall) kan vi vanskelig se at det betyr en svekkelse av kommunens tilbud. Tvert imot ser Harstad Høyre på dette som en total styrking av helheten i eldreomsorgen. Det er også verdt å merke seg at styrking av tjenestetilbudet i Harstad kommune allerede i dag forutsetter bruk av private, blant annet innleie av personale og vikarer. Ap er derfor ikke etterrettelig i sin kategoriske avvisning – de nevner ikke med et ord bruken av private aktører som Harstad kommune gjør i dag.

Private aktører er mangfoldige. Det er alt fra ideelle organisasjoner til gründere og selskaper som har utviklet spisskompetanse på å levere tjenester med god kvalitet. Bruk av både offentlige tjenester og private aktører gir flere valgmuligheter og det vil kunne øke kapasiteten. Private og ideelle aktører driver også utvikling og nyskapning, og de kan på mange måter tenke annerledes enn hva det offentlige tradisjonelt har gjort. Det gir fordeler å ha valgmuligheter mellom private og offentlige tilbydere.

En undersøkelse gjennomført av Kantar for NHO Geneo viser at 78 prosent av de spurte mener det er greit at private helseaktører leverer offentlige finansierte helse- og omsorgstjenester i Norge. I tillegg svarer 58 prosent at de tviler på at det offentlige helsevesenet vil være i stand til å dekke samfunnets fremtidige behov for helse- og omsorgstjenester uten hjelp fra private aktører.

Harstad Høyre vil tenke nytt og ha flere verktøy i verktøykassen for å skape en god omsorg og gjøre Harstad til en aldersvennlig kommune. Skal vi lykkes med dette kan vi ikke gjøre slik som venstresiden ønsker; vi kan ikke avskjære private aktører uten en gang å vurdere hva de kan tilby av kvalitet og pris innenfor helse og omsorg.

Harstad Høyre tror på Harstad og vi vil ha alle gode krefter med i utviklingen av kommunen. Sammen gjør vi Harstad bedre.