Mer enn 20 år er gått siden de første ideene til et slikt senter i Hamarøy ble lansert. Feidene om stedsvalget for senteret og utseende arkitekten har gitt det, har rast med styrke i alle disse årene.

Mandag ble grunnsteinen nedlagt for det 1.400 kvadratmeter store bygget. 120 millioner kroner skal investeres i Hamsunsenteret. Etter planen skal det stå ferdig til bruk 4. august neste år, 150-årsdagen for Knut Hamsuns fødsel.

Presteid ble stedet for senteret og Steven Holl ble stående som arkitekten, men mange kjempet for en annen lokalisering og for en helt annen arkitektonisk løsning.

Steven Holl er amerikaner, men med to norske besteforeldre er Hamsun-oppdraget spesielt viktig for han. Holl har hatt mange internasjonale oppdrag, blant annet Museet for samtidskunst i Helsingfors. Han er belønnet med prisen Progressive Architecture Awards for det spesielle og for mange provoserende Hamsunsentertet. Det tårnformede utseende forklarer Holl med en direkte inspirasjon fra Hamsuns litteratur. Tårnet skal være en kropp hvor sterke usynlige krefter sliter i hverandre, akkurat som hos Hamsuns skikkelser.

Kritikerne avfeier dette som tankespinn og fjernt fra Knut Hamsun og hans romanverden.

Vi får satse på at dette er en strid alle parter har lagt bak seg og at man nå samler kreftene om å utvikle senteret. Interessen for Knut Hamsun er fortsatt stor verden over.

En innvending mot valget av Presteid er at stedet er avsidesliggende. At det burde vært lagt til Oppeid eller aller helst Bodø, for å bli lettere tilgjengelig for et større publikum.

I de forløpige planene regner man med 20.000 besøkende årlig. Senteret skal ikke være et museum, men utvikles til et ledende litterært senter, nasjonalt og internasjonalt med Hamsuns diktning og liv som utgangspunkt.

Høye ambisjoner preger det nye senteret. Om det ligger geografisk avsides, ligger det sentralt i Hamsuns nordnorske liv. Her har også Hamsundagene utviklet seg siden begynnelsen av 80-årene og her er senteret kjempet frem.

For senterets del får vi håpe at alle stridighetene man har vært gjennom omformes til aktivt drivstoff i utviklingen av senteret. Hamsunsenteret bør bli en av de mest spennende kulturinstitusjoner i landsdelen. Det fortjener dikterhøvdingens minne.