Av: Dilan Shadab

I september i fjor er 22 år gamle Jina/Mahsa Amini er på besøk hos sin lillebror i Teheran. Det er første gang den unge kurdiske kvinnen er i hovedstaden. Hun gledet seg over å utforske storbyen som ligger ved foten til Elburzfjellene. Selv er hun fra Saqqez, en annen fjellby ved grensen til Irak. Men sammenlignet med Teheran, med sine 8 millioner innbyggere, er Saqqez kun en liten prikk på et stort kart. Sammen med broren sin og venner, setter hun seg på T-banen. De knipser et bilde av henne. Amini har på seg svarte bukser og en lang svart skjorte. På hodet har hun et svart slør som dekker det meste av håret, bortsett fra litt av luggen hennes. Det er et av de siste bildene som er tatt av henne mens hun er frisk.

Etter at hun gikk ut av T-bane-stasjonen ble hun arrestert av moralpolitiet. Forbrytelsen? Jina skal ikke ha dekket til håret sitt godt nok! Det er uvisst akkurat hva som skal ha skjedd etter dette. Vitner hevder å ha sett henne skrike og blitt slått, før hun blir kastet inn i politibilen og fraktet til politistasjonen.

Det vi vet er at broren ikke fikk lov til å bli med henne. Han kom seg til stasjonen og sto utenfor, da han så at hun ble fraktet inn i en ambulanse. Hun blir deretter fraktet til et sykehus. Mens hun lå på sykehuset begynte historien om Amini smått å spre seg i Iran. Det kom rapporter om en ung kvinne som lå i koma i et sykehus i Teheran. Så fant man ut at hun hadde blitt arrestert av moralpolitiet i forkant. Historien sjokkerte folk i Iran, selv om det ikke er en isolert hendelse. I tre dager lå hun i koma, før hun døde.

Myndighetene publiserte bilder av Amini fra sykehuset. Deretter overvåkingsvideoen fra stasjonen. Mange følte frustrasjon og sinne, men også sympati for familien og henne. Regimet publiserte bildene for å bygge opp under deres historie. Nemlig at Amini døde av hjerteinfarkt, noe familien har nektet for. Men faren til Jina fortalte at dattera hadde synlige sår på kroppen. «Jeg så blåmerker på beina hennes, og begge beina hadde blitt svarte!»

Faren til Jina Amini, Amjad Amini, ble løslatt etter å ha blitt advart mot å markere datterens dødsfall. Opplysningene kommer fra menneskerettighetsgruppen Hengaw, som er basert i Norge, og ble bekreftet av en person nær familien. Nyhetsbyrået har ikke fått kontakt med iranske myndigheter om saken. Men Selv om faren til Mahsa Amini har blitt sluppet ut av fengsel, skal han og familien være barrikadert inn i hjemmet sitt av sikkerhetsstyrker.

Jina Amini ble drept for et år siden i 16. september 2022. 16. september 2023 var vi samlet på torvet i Harstad for å markere årsdagen til Jinas dødsfall. Og for å markere det viktigste politiske opprøret i Iran siden «revolusjonen» i 1979. Markeringen av Jina Amini er et symbol for en kamp for frihet som er mye større en enkeltmennesket.

Kvinne, Liv, Frihet!