Skrevet av Frank Einar Hansen, Harstad.

Norges Idrettforbund sier at «Norsk idrett ønsker å løfte frem mangfoldet i idretten. Vi jobber for at alle skal bli sett og hørt – og ha like muligheter. Idretten er en arena der alle skal få lov til å drømme så stort de vil.»

I 2022 lanserte Norges idrettsforbund parastrategien Én idrett – like muligheter. Ambisjonen om å nå alle innebærer at vi må tilrettelegge for et mangfoldig tilbud der flest mulig finner sin plass og får utvikle seg i tråd med egne ønsker og behov.»

Det er utrolig spennende å følge idrettstilbudet for personer i Harstad, med funksjonsnedsettelser.

Sist helg fikk jeg gleden av å være en del av reisefølget til Harstad Funkis – som deltok i Landsturneringen på Lillehammer.

Der møttes unge og eldre med ulike funksjonsnedsettelser til både håndball- og fotballkamper.

I turneringen fikk vi se at – en idrett gir like muligheter. En persons funksjonsnedsettelse skal ikke avgjøre om vedkommendes drømmer skal kunne realiseres.

Etter å ha fulgt Harstad Funkis i flere år, er det all grunn til å rose de som trener spillerne. De kan sitt fag, de gir mulighet for spillerne å realisere drømmene.

For noen er noe av det største her i livet å  vinne i lotto. Under Landsturneringen på Lillehammer så jeg noe som var enda større. Jeg så ungdommer som scoret sitt første mål i en håndballkamp. Jeg så ungdommer som kunne ikle seg en spillerdrakt, og være en del av et lag. Jeg så ungdommer i rullestol, som måtte ha «trillehjelp» på banen, men var ikledt klubbdrakten på samme måte som de «løpende» Det var langt mer enn rørende å se gleden hos disse, når samspillet mellom den i rullestolen og den som kunne løpe ved egen hjelp, var aktivert.

Og; jeg så også foreldre og pårørende som gledet seg over det de så på banen.

Det heter i en uttalelse fra  idrettsforbundet at «Nettopp gjennom idretten kan mennesker med utviklingshemming oppdage nye evner, ferdigheter og suksess.» Hvordan kan det skje? Jo, ved at det finnes mennesker med den rette innstilling. Mennesker som vil gi av seg selv – til noen som trenger litt ekstra hjelp, noen som har en utfordrende hverdag

Finnes disse menneskene i Harstad? Ja, for jeg kjenner flere av dem. I Harstad Funkis har vi Jan Lindgren og Beate Tande som hovedansvarlige. I Harstad Tigers har vi Kenneth Mågø med sitt team. Men kunne disse gjøre en så god jobb som de gjør – uten hjelp? Selvsagt ikke. Viktige medspillere er de gode sponsorene – de som ser lenger enn til lag og enkeltpersoner hvis målsettinger er edelt metall.

De gode sponsorene ser at deres bidrag gir mening, innhold og livskvalitet til de som ikke kan spille på «funksjonsfriske» lag. Får dette samspillet fortsette, er det til stor glede for lagene – og sponsorene, og vi som pårørende får en ekstra motivasjon til å bidra.