Psykolog og tidligere fotballdommer Tom Henning Øvrebø ble historisk da han sist torsdag holdt foredrag i Nordic Hall. Aldri før har en mann blitt invitert opp på podiet under Momentum-konferansen, som frem til årets utgave har vært å anse som en rendyrket kvinnekonferanse. Av kvinner, med kvinner og for kvinner.

I likhet med en meget sterk line up av foredragsholdere, snakket også Øvrebø engasjert om GRIT. Et begrep skapt av den amerikanske psykologen Angela Lee Duckwort, og som på godt norsk handler om å ha det lille ekstra som skaper suksess. Den stå på-viljen du vet, som skiller de beste fra de nest beste.

På tredje forsøk leverer Momentum på et nivå som ikke ligger tilbake for andre konferanser i Harstad, i landsdelen eller i Norge for den saks skyld. Og det er flere grunner til det. Temaet går aldri ut på dato, og en gullrekke av foredragsholdere deler personlige historier og erfaringer som er engasjerende, inspirerende og relevante. For kvinner som for menn, for jenter som gutter.

Det er også en styrke for en konferanse i Harstad at man gjør som under årets Momentum-utgave, og eksponerer at her finnes mer enn vakker natur og Trondenes kirke. Vi har også Tiril Jørgensen, Sara Iselin Johnsen og Andrea Pålsdatter Hunstad. Tre lokale idrettsutøvere som har historier og GRIT i rikt monn.

Den største og viktigste forskjellen fra tidligere utgaver må vi likevel gå inn i planleggingsfasen for å finne. Sett fra utsiden, og etter å ha fulgt samtlige tre konferanser, er det åpenbart at arrangørene har valgt å bøye av fra den klassiske kvinnesaks-linjen. «Kvinner og makt» og «Herredømme, Kvinner og Kapital», navnet på de to foregående konferansene, kan forklares og legitimeres gjennom behovet for å definere konseptet og sette et «nullpunkt». Men det går en grense, og den var godt og vel passert allerede etter år én.

Det er all grunn til å bejuble grunntanken i Momentum. Kjønnsbalanse er en udiskutabel kvalitet, og vi skal bøye oss i skam over at vi i 2022 ikke har kommet lenger. Altfor mange styrerom er kjemisk frie for østrogen. Altfor mange kvinner starter i realiteten med minuspoeng når toppledere skal rekrutteres, og vi trenger ikke gå lenger enn til den relativt ferske ansettelsesprosessen i Norges Bank for å se realiteten i hvitøyet. Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache var en opplagt opprykkskandidat, og det er en lang rekke argumenter for at hun var best kvalifisert. Men så kom Jens Stoltenberg på banen. Nå ble det likevel Wolden Bache, men i et kjønnsbalanse-perspektiv levnes ansettelsesprosessen i Norges Bank liten ære. Det sier ikke så rent lite om hvilke utfordringer vi står overfor.

Men sorry, altså, alle kvinner; Vi kommer ikke av flekken hvis vi skal rekonstruere fossilt tankegods og gi ny næring til avleggse holdninger. Vi kommer heller aldri til å oppnå kjønnsbalanse dersom konferanser med kvinneprofil har som utgangspunkt å ikke slippe menn opp på scenen. She-bevegelsen, som blant annet arrangerer «She conference» i flere europeiske byer, har for lengst tatt dette inn over seg.

Når Momentum nå har justert kursen, så er det en nødvendig endring for å bevare et prosjekt som vi aldri må slippe taket i. 2022-utgaven er et definitivt høydepunkt som borger for utvikling og evig liv. Tom Henning Øvrebø ble ikke bare historisk. Han er beviset på at kjønnsbalanse er nødvendig. Også på scenen – på en konferanse med kvinneprofil.