Skrevet av: Jostein Rasmussen, Harstad Fremskrittsparti.

I Harstad Tidende av 28. februar og 17. mars har Leif Lysvik (leder Harstad Ap) to innlegg hvor han klart foretrekker kommunalt drevne barnehager. Først og fremst fra et ideologisk synspunkt, at penger bevilget til barnehager skal brukes på barnehager.

Kostnader for drift av kommunale barnehager per barn er utgangspunktet for de offentlige tilskuddene som bevilges til privatdrevne barnehager. Så her skal inntektsgrunnlaget være likt for begge alternativer.

Kvaliteten på de tjenester som leveres er veldig god for begge alternativene, men forskning/undersøkelser viser at de privatdrevne barnehagene leverer tjenester av minst like høy kvalitet som de kommunaldrevne barnehagene. De privatdrevne barnehagene har i Harstad også litt mer fornøyde foreldre.

Den store forskjellen er at kommunen og skattebetalerne slipper alle ekstrautgiftene til sykefravær, og her ligger et stort potensial. De privatdrevne barnehagene har i snitt cirka 10 prosent mindre sykefravær enn de kommunaldrevne, hvor godt arbeidsmiljø og stedlig ledelse er en avgjørende faktor.

For de kommunaldrevne barnehagene kommer heller ingen penger tilbake til kommunen. Inntektsgrunnlaget er lik driftskostnader. For de privatdrevne barnehagene, som driver som aksjeselskap, er situasjonen en helt annen. For de bygninger de eier eller leier må det betales eiendomsskatt til kommunen. Her kan det finnes unntak. Eventuell fritak eller fravær av eiendomsskatt. Av de privatdrevne barnehagers regnskap må det betales skatt av eventuelt overskudd. Alle vet hvor betalt skatt havner. Er det da noe penger igjen å disponere, kan eierne ta ut utbytte. Da trekkes/betales det i tillegg utbytteskatt av utbyttebeløpet. Altså enda mer skatt av samme regnskapsmessig overskudd.

Hvordan er det mulig at privatdrevne barnehager i det hele tatt kan få regnskapsmessig overskudd når inntektssiden er lik med kommunaldrevne barnehager kan man jo spørre seg om. Særlig når det er slått fast at arbeidsforholdene er gode, lønnen den samme eller bedre, de ansatte fornøyd, og kvaliteten for barna topper spørreundersøkelsen blant foreldrene. Så kanskje bør kommunen heller prøve å lære av de private, i stedet for å motarbeide dem?

Det er nå å håpe på at ideologitåka letter, slik at Leif Lysvik med flere finner ut hvor de er, og hvilken vei videre som er den mest fornuftige.