Skrevet av: Geir Bornø, sportsskytter.

Skytesporten i Harstad omfatter mange ulike klubber og har et betydelig antall medlemmer, flere hundre, innen rifleskyting, pistolskyting, dynamisk sportsskyting og jaktskyting. Per i dag er det heller dårlig stilt med innendørslokaler for å kunne utøve denne type sport, de lokaler som finnes per nå for innendørskyting er for små, eller eksisterer ikke i det hele tatt.

Pistolskyttermiljøet i Harstad for eksempel har ikke egnede lokaler for innendørsskyting og trening i det hele tatt. Her praktiseres utendørskyting på Heggenkollen året rundt.

Dette gjør det krevende i forhold til å utøve sporten, og det å rekruttere og beholde nye medlemmer. Det er for Harstad pistolklubb sin del god interesse for å delta på sikkerhetskurs, slik at man deretter kan delta på treninger, men mange faller fra når de skjønner at det er utendørstrening i minus 10 grader som teller store deler av året.

Trondenes skytterlag opplever sterkt trykk på de ti innendørsskivene de har tilgjengelig, og det skytes både tidlig og sent i Kanebogen. Skyttermiljøet i Harstad omfatter trolig flere hundre aktive medlemmer, fordelt på ulike idrettsgreiner, for dette er faktisk idrett på høyt nivå. Pistolskyting for eksempel er den største av alle fagretningene i Norges Skytterforbund.

I tillegg er det cirka 130.000 aktive rifleskyttere organisert gjennom Det frivillige skytterforbund (DFS), så dette er store og viktige idretter. Idrett som passer for andre enn den typiske ball og skiinteresserte, for ungdom som ikke er en del av de aktive idrettsmiljøene per i dag, idrett godt egnet for handikappede, og for folk i alle aldre, også de som er godt voksne (pensjonister).

I dagens Harstad Tidende 12. april sies det en del om prioriteringer av ulike idretter og anlegg. Kanskje har skytemiljøene vært for lite flinke til å profilere og organisere seg, de er i alle fall ikke på noen prioriterte lister over det som skal bygges og utvikles fremover, her er det turn, kampsport, skøyter, turstier og ballsport som gjelder, trolig i et perspektiv på minst 10–15 år.

Hva om kommunen kunne tenke litt bredere når de anlegger flerbrukshaller og faktiske gjøre disse til riktige flerbrukshaller. I Narvik har de Idrettens Hus med idrettshall, svømmehall, innendørs skytebane, alt under samme tak. Hva om man på noen av de planlagte hallene, som nå skal bygges, turnhall, ny flerbrukshall på Mustapartajordet, flerbrukshall på Stangnes, la inn noen millioner ekstra og bygde en kjeller under noen av disse anleggene, noe som ville muliggjøre at mange personer i Harstad kan utøve sin sport i egnede lokaler året rundt. I dagens Harstad Tidende etterlyses dette med flerbruk på nye anlegg av enkelte, at anlegg som bygges kan benyttes av flere typer idretter, og ikke blir spesialanlegg, og at fokus burde være på dette når det skal bygges nytt, noe jeg støtter fullt ut.

Eventuelt burde man i Harstad, og da Harstad kommune og skyttermiljøene sammen, satse på å bygge et eget anlegg for sportsskyting, som kan huse alle disse idrettsgreiner under samme tak. Dette til en kostnadsramme som er langt lavere enn noen av dagens planlagte anlegg. I Stjørdal, en kommune med cirka 15.000 innbyggere, har de nylig realisert en slik skytehall til en kostnad på litt over 20 millioner, og det med god støtte fra kommunen. Hva med alle oss som konkurrerer innen skytesport, er det snart vår tur?