Uttalelse fra styret i Tjeldsund Høyre

Tjeldsund Høyre ønsker at alle elever Tjeldsundskolene skal oppleve mestring. En god skole med motiverte elever og ansatte gir ungdommen det beste utgangspunkt for videre studier og jobb. Dette tar vi utgangspunkt i når vi debatterer skolestruktur i Tjeldsund kommune.

Tjeldsund kommune har hatt en desentral skolestruktur, og videreført denne for at flere skulle ønske å bli boende/ bosette seg i vår flotte kommune. Vi har benyttet oss av muligheten for innbyggerfremskriving for å få budsjett i balanse, og håpt på økt innbyggertall. Til tross for det, har antall barn født i løpet av de 20 siste årene i Tjeldsund nesten blitt halvert.

Desember 2022, ble det vedtatt å legge ned Sandstrand og Kongsvik skole. Nytt kommunestyre, med Ordfører Robin Ridderseth i spissen, valgte imidlertid å vedta en reetablering av Kongsvik skole, fra 1. til 7. klasse, og 13 elever vil med det få sitt skoletilbud der fra høsten 2024.

Som konsekvens av nedleggelse av Sandstrand skole, ble Sandstrand montessoriskole etablert og startet opp høsten 2023. 19.02 skal kommunestyret ta stilling til en søknad om ungdomsskole under samme pedagogikk. Dette forslaget vil Tjeldsund Høyre stemme imot.

I 2009 var det født 41 barn, mens det i 2022 var født 24 barn i Tjeldsund kommune. Ut fra vedtatt struktur med 5 skoler, vil hver skole i dag i gjennomsnitt ha i underkant av 7 elever pr trinn høsten 2024, da det Ifølge SSB var født i gjennomsnitt 33 barn pr år i perioden 2009 -2022. Dette er tall vi må ta utgangspunkt i når vi snakker om Tjeldsundskolene. I likhet med andre kommuner sliter også vi med rekruttering av kvalifisert personell, og utsiktene for tilstrekkelig og kvalifisert personell for skoleåret 2024 bekymrer.

I forrige kommunestyreperiode intensiverte administrasjonen arbeidet med å se på skolestrukturen i kommunen. Fram mot budsjettmøtet desember 2022 ble en bred utredning av fremtidig skolestruktur presentert, og vedtak om nedleggelse ble fattet med bakgrunn i disse. Å legge opp til en strukturdebatt i forbindelse med budsjettmøte kan i ettertid sees på som uklokt. Dette fordi utredninger ikke bare omhandlet hensyn til økonomi. Tjeldsund Høyres argumenter vedrørende satsing på kvalitet i skolen druknet i debatten, til fordel for argumenter om bygdenedleggelse og avstander i vår kommune.

Desember 2022, da vedtak om skolenedleggelse ble fattet, skrev Harstad Tidende (Ht, 15.12.2022) om saken, og siterte blant annet den gang ap-politiker – nå sp- politiker Katrine Flostrand; "Det er noen som ikke ser at lang reisevei er problematisk for førsteklassingene. Jeg tenker vi må se at det er en utfordring. Jeg blir tom for ord. Det er forferdelig at vi skal legge ned."

Kåre Kvanli, i dag kommunestyremedlem for Sp, uttalte seg som styreleder for Sandstrand Montessoriforening til Ht (23.11.23), i forbindelse med at Kongsvik skoleutvikling også søkte om etablering av montessoriskole. I følge Kvanli hadde de regnet seg fram til at det trengs omtrent 22-23 elever for å få skolen til å gå rundt økonomisk. Og sa videre følgende: "blir skolen mindre enn det, er det ikke nødvendigvis så bra for elevene pedagogisk og sosialt heller."

14.02.24 ble det publisert et innlegg i Ht av Katrine Flostrand, her undertegnet som mor og privatperson der hun etterspør barnas stemme i kommunens uttalelse angående søknaden til Sandstrand Montessoriskole. I dette innlegget velger hun avslutningsvis å trekke fram at skolen er et alternativ til offentlig skole for hele kommunen.

Fokus på barnet, og at skolens størrelse kan ha betydning for det faglige og sosiale tilbudet til eleven, applauderes. Det gis honnør til etablerere av skolen på Sandstrand, som viser at det er mulig å tilby skole til elever fra hele kommunen, til tross for avstand. De faglige vurderinger, betydning av elevens sosiale og faglige tilbud, og barnet beste som her trekkes fram, burde være eksempel til etterfølgelse for kommunestyret i kraft av å være skoleeier, og dette etterlyses spesifikt i behandlingen av sak om reetablering av Kongsvik skole.

Når nå søknad fra Sandstrand Montessoriskole skal opp til debatt, er det viktig å understreke at det for Tjeldsund Høyre i utgangspunktet ikke er problematisk å forsvare en utvidelse av skolen i seg selv.

Imidlertid er det sentralt for Tjeldsund Høyre - hvilken betydning en slik etablering vil ha å si for det kommunale skoletilbudet på sikt. Med bakgrunn i elevtall – vil vi kunne forsvare drift på våre tre ungdomsskoler i fremtiden ut fra elevens beste? Om vi skal se til den private skolen, kan vi si at innhold er viktigst, og trumfer avstand? I et slikt perspektiv vil vi som skoleeier ikke kunne forsvare tre ungdomsskoler, all den tid elevtallet fortsetter å synke. Ønsker vi at etablering av en privat ungdomsskole skal være starten på slutten av tre kommunale ungdomsskoler? Vi i Tjeldsund Høyre mener nei.

For Tjeldsund Høyre er det sentralt at vi ikke bare er politikere som kjemper for egen bygd, vi skal først og fremst være ansvarlige skoleeiere som handler ut fra barnas beste. Tjeldsund Høyre er ikke fremmed for at Tjeldsund kommunes innbyggere kan ha en privat skole i sin portefølje, men er bekymret for hva dette vil ha å si for det totale tilbudet til våre barn.

Vi mener at det er vå plikt å sikre at alle elever får et godt tilbud. Da må vi bruke våre ressurser klokt, gjennom å styrke og utvikle den offentlige skolen, som vi som skoleeier tross alt har ansvar for.