Av: Torgeir Tobiassen, styremedlem i Harstad Natur og Ungdom

NATO-land og øvrige øker nå mengden materiell og menn på bakken, vi ser en storstilt opprustning på tvers av Atlanteren og verden rundt. Norge melder med regjeringen på pressekonferansen på Rena leir, fredag 3. februar, innkjøp av nytt militær materiell; en bestilling på 52 Leopard stridsvogner til 19,7 milliarder kroner. I 2022 har land verden over passert 2 trillioner dollar i samlet militært forbruk. Men spørsmålet forblir, er det nødvendig?

Krigen i Ukraina har for mange skapt usikkerhet rundt verdens sikkerhetssituasjon, men er virkelig NATOs opprustninger rette vei å gå? Nei mener vi. NATOs militære alene er allerede den største våpenmakt verden noensinne har sett, ingen land nærmer seg i budsjett eller materiell. Hvorfor er da opprustning nødvendig?

USA bruker nå rundt 800 milliarder dollar på sitt forsvar, som alene overgår de øverste landene på statistikken kombinert. Opprustning er med andre ord unødvendig, ikke bare for NATO, men for mye av verden generelt og globalt må forbruket ned.

Vi har i dag en stor trussel som vil ramme alle land og alle som lever på jorda, om det så er mennesker, økosystemer og artene som lever i dem. Denne trusselen er klimakrisa, og den er allerede her. Vi må alle ta et tak for å redusere klimautslippene, og militært materiell og bruken av dette er en stor utslippskilde verden over.

EU-lands militære alene slapp ut oppimot 25 millioner tonn co2 ekvivalenter i 2019 ifølge estimater fra det norsk støttede Conflict and Environment Observatory. Det amerikanske militæret i 2019 slapp ut like mye som Marokko, Peru, Ungarn, Finland, New Zealand og Norge ifølge Forbes.

Militært utslipp og forbruk er en stor påkjenning på verden, humanitært og fra et nøkternt klimaperspektiv. Hvor mye kunne selv en brøkdel av midlene militærene får gjort for å avverge klimakrisa?

Opprustning er ikke bare unødvendig sett ut fra et militært perspektiv, men vil bidra til store klimautslipp. Derfor mener vi i Harstad Natur og Ungdom at for en bedre jord og en framtid som sikrer alle planetens beboere levelige kår: ned med våpnene!