Av: Olav Sverre Pedersen, Utstrand, Borkenes

5. oktober kl. 19:00 arrangerte Gratanglaks AS et åpent informasjonsmøte på Fram, Borkenes om den planlagte flyttingen av eksisterende oppdrettsanlegg fra Hilderkleiva ved Kveøya til Skallnesset i Kvæfjord. På vegne av Gratanglaks AS stilte Styreleder, daglig leder, en innleid biolog som holdt foredrag samt ansatte på eksisterende anlegg.

De tilstedeværende ansatte/operatørene på anlegget i Hilderkleiva fikk delta i diskusjonen og jeg oppfattet det som om deres oppgave å ufarliggjøre/fremsnakke laksenæringa, og dermed påvirket møtet.

Til stede var også Kvæfjords ordfører som på en oppsiktsvekkende måte engasjerte seg svært så aktivt i møtet og til dels kunne oppfattes som part i saken på vegne av Gratanglaks AS. I korte perioder ble han egentlig møteleder. Det er sterkt betenkelig at kommunens øverste leder så til de grader viser seg lite lydhør overfor egen befolkning, men desto mer snakker laksenæringas sak.

Da undertegnede ikke fikk de svarene som jeg spurte om, ble jeg gjort oppmerksom fra ordfører om at jeg ikke måtte forstyrre fremdriften i møtet! Ordfører burde ha sittet i ro og bare observert/fulgt med. Med sin opptreden deltok han aktivt i saken, noe som jeg mener er totalt uakseptabelt.

Som sterk motstander av flytting av eksisterende anlegg hadde jeg en viss formening om hvordan et slikt møte ville bli, og jeg forlot møtet med en vond smak i munnen. Jeg oppfattet det som et vel regissert påvirkningsmøte.

Det ble stilt spørsmål om den innleide biologens habilitet og det falt ikke i god jord hos vedkommende, men folk til stede hadde nok sine tanker. Har etter møtet snakket med personer som vet mye om dette og har fått bekreftet at vedkommende er sterkt engasjert og delaktig i lignende saker. Vedkommende selskap Sea Eco brukes mye som faginstans når det gjelder laksenæring og konsesjoner.

Under biologens foredrag ble forurensning fra anlegget ufarliggjort. Beskjeden var at det er lite problemer med fiskeavføring, lus, sykdom og medisinering. Naturen tok seg av all den enorme avfallsmengden fra anlegget, kort fortalt. Det er verdt å merke seg at biologens selskap i den opprinnelige søknaden om flytting konkluderte med at en Konsekvensutredning (KU) ikke burde kreves – noe Statsforvalteren ikke var enig i.

Det ble for øvrig ikke nevnt at avfallsmengden fra anlegget kontinuerlig forurense kyststripen sørover og nordover.

Det ble vist skrytebilder nær stranden nær eksisterende anlegg, – bilder tatt over flere år, men ingen bilder fra område under merdene.

10. juni 2013 fikk Norge gjennomslag i EU på å øke grenseverdiene til sprøytemiddelet «Endosulfan» hele ti ganger, dette av økonomiske årsaker, ifølge Mattilsynet. Kilde E24.no.

Undertegnede stilte spørsmål om giftstoffet «Endosulfan» som er en plantegift og sprøytemiddel som er totalforbudt i Europa men tillatt i Sør-Amerika og hvor dette brukes på soyaplanter som igjen brukes i laksefor. 70 prosent av lakseforet er vegetabilsk.

Daglig leder benekter dette og sier at de ikke kjøper laksefor som inneholder dette giftstoffet så faller dette på sin urimelighet. Ikke akkurat en tillitvekkende kommentar fra vedkommende.

Midler mot innvollsorm, infeksjoner, beroligende midler og bedøvelse blir også brukt og er allment kjent. Disse stoffene kommer også ut i næringskjeden.

Undertegnede konfronterte dem med at giftstoffene går inn i næringskjeden til havorganismer slik som eksempelvis blåskjell som tar til seg disse stoffene. Det hører med til historien at styreleder ble irritert med bakgrunn i dette spørsmålet.

Område på Skallnesset må betegnes som et rikt naturområde og med et rikt dyreliv. Det er til tider store bestander av ærfugl som spiser blåskjell og mange andre fuglearter. I tillegg er det mye oter i dette området. Slike miljøer og habitater fokuseres det ikke på i hele tatt. Det omsøkte oppdrettsareal ligger innenfor det som i Kvæfjords kystsoneplan er avsatt som NFFF-område (natur-, fiske-, ferdsel og fritidsformål), – og skal følgelig ikke kunne benyttes til oppdrettsformål. Det er å håpe at Kvæfjords politikere står ved sine egne vedtak og avviser søknaden om dispensasjon fra vedtatte planer!

Området som planlegges tatt fra allmennheten og som vi har hatt i generasjoner og som har et rikt fiske mangfold og dyreliv kan nå bli ødelagt. 12 merder planlegges lagt rett oppå morenegrunn som sjødyr liker.

Spørsmålet er hvor mye Kvæfjorden skal tåle av oppdrettsanlegg. Det er bare å håpe på at miljøavdelingen hos Statsforvalteren vil følge opp denne saken.

Folk som blir boende i nærområdet av et eventuelt anlegg (500 m) kom ikke langt i sin argumentasjon. Våre argumenter ble raskt oversett. Jeg mener lokalbefolkningen ble rett og slett tråkket på og det synes jeg er svært beklagelig.

Jeg kan ikke se at det tas hensyn til miljø og helse, nedsatt livskvalitet og velvære.

Folk er opprørte og fortvilte. Et oppdrettsanlegg rett i fleisen forringer omkringliggende eiendommer både pengemessig og følelsesmessig. Det vakre fortrenges av det stygge og forurensende. Viktige elementer i det som gir økt livskvalitet forsvinner og gir sterkt redusert bolyst. Ingen ønsker å etablere seg med et forurensende industriområde rett utenfor fjæresteinene og stuedørene.