Av: Eva Strandbu

Det nærmer seg festspill. Byen får besøk fra fjern og nær. Et yrende folkeliv med musikk i gatene, arrangementer både innendørs og ute. I år er det ekstra stor stas fordi Audun Iversen skal gjeste oss. Audun, en ekte harstadgutt som vokste opp her i gata vår. Det er selvfølgelig gledelig at han skal gjeste hjembyen med konsert på det historiske stedet, Bjarkøy.

Men:

Vi er mange som av forskjellige grunner ikke kommer oss på konserten på Bjarkøy. Så mitt spørsmål er:

Hvorfor kan det ikke arrangeres en konsert med Audun her i byen? VI har det flotte kulturhuset. Og utendørs kunne man vel koste litt støv og hakke litt mose av det fine anlegget ved Laugen.

Vi gikk i samlet flokk til Laugen for å se sagaspillene. Det var en opplevelse som vi gledet oss til i lang tid på forhånd. Enkelte år var det så kaldt at vi måtte klappe med vottene på og applauderte med stemmene våre. Sagaspillene på Trondenes var høydepunktet i festspillprogrammet i den tida.

Hvorfor tok det slutt?

Jeg leste i avisa for ei tid siden at fjorårets festspill hadde et stort økonomisk tap, først og fremst på grunn av de store reiseutgiftene til deltakerne.

Da tenker jeg at festspillene i Nord-Norge bør ha et mer nordnorsk preg. Selvfølgelig skal vi hente inn kunstnere fra utlandet og fra Sør-Norge. Men vi har mange gode artister: amatører og profesjonelle, som bor i Nord-Norge og derfor ikke har så lang reisevei. Hvorfor ikke bruke dem for å få et mer nordnorsk festspill?

I noen år hadde festspillene et MARKERINGSDISTRIKT som underholdt oss. De fleste var nok amatører og kanskje noe varierende i kvalitet, men dette var populært. Storsalen var full.

Er det en i idé å ta dette opp igjen i programmet?

Jeg håper på ei fin festspilluke i år.

Jeg ønsker Audun Iversen velkommen til Bjarkøy, og jeg skulle ønske at vi kunne få høre og se han her i Harstad også

Godt festspill.