Krisa i fastlegeordninga har nå spredd seg til hele landet

Nok et privatdrevet legesenter er blitt overtatt av Harstad kommune, nå Vågsfjord legesenter.

Kjetil Bjørkelund (Ap), kommunestyrepolitiker og leder av helse- og omsorgsutvalget i Harstad. Strengestemmen: Da Kjetil Bjørkelund tok frem strengestemmen, ble det fortgang i saken. Foto:  Foto: Øyvind Askevold KAarbø

meninger

I Harstad er det i dag kun et privatdrevet legesenter (Sjøkanten legesenter) igjen med avtale mellom kommunen og staten. Dette koster Harstad kommune over 12 millioner kroner ekstra pr. år. Tolv millioner av Harstad kommunes frie inntekter for å stabilisere fastlegetjenesten fra å kollapse helt.

Hvorfor har dette skjedd?

Fra å være verdens beste legeordning for folk i alle landsdeler, holder nå fastlegeordninga på å ramle helt sammen. Fastlegeordninga sikret gode, stabile og trygge legetjenester, uansett hvor i landet du bor og lever. Nå kollapser den helt i hele landet.

Det verste av alt er at dette er ønsket og villet politikk av høyreregjeringa.

Høyreregjeringa har latt dette skje i hele vårt langstrakte land. Mange lokalpolitikere og stortingspolitikere har krevd kraftig og rask handling fra helseminister Høie og statsminister Solberg. Omsider kom de på banen. I begynnelsen av 2020 da de la frem en handlingsplan og bevilget 1,6 milliarder for å stabilisere tjenesten.

Dette var altfor sent og altfor lite. Det er på tide at vanlige folk i hele landet får tilbake en velfungerende og trygg fastlegetjeneste der de bor. Høyreregjeringa har i åtte år bevist at de ikke klarer å ta vare på og utvikle fastlegeordninga til det beste for folk flest.

Nå må vi stemme på Arbeiderpartiet for å få den gode fastlegeordninga tilbake i hele landet. Godt valg.