Fest, snus eller mat i kjøleskapet?

I dag er det mange som sliter økonomisk, og flere har ikke råd til de daglige basisvarene og de månedlige utgiftene? sine. Samtidig kommer regjeringen og FrP til enighet om et budsjett som gjør snus 25 prosent billigere, og en boks øl 1,5 kroner billigere.

Snus og tobakksvarer i Strømstad i Sverige. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix 

meninger

Nasjonen står midt i en pandemi som krever ekstraordinære tiltak for at vi sammen skal komme oss trygt igjennom den. Folk trenger penger til mat og andre hverdagsnødvendige ting til seg selv og sine familier. For disse menneskene er det viktigere med forutsigbarhet og trygghet. Tryggheten av å få feriepenger av dagpenger, slik at de også neste år vil ha penger på konto hver måned er bare ett eksempel på utfordringene vi står ovenfor.

Feriepenger av dagpenger vil ikke sørge for at man har ekstra god råd til å kunne dra på ferie, men det vil sørge for at man også har penger hver måned i året, også i fellesferien. Det er et slag i ansiktet til folk som er permitterte, som heller ville vært på jobb nå, i stede for å være usikker på om den neste utbetalingen vil være nok til å dekke de månedlige, faste utgiftene. Dagpenger er 80 prosent av lønnen man hadde under en fulltidsjobb for de som tjente mellom 300.000 – 600.000 kroner i året.

Regjeringen nølte med å fortsette å ha dagpengesatsen på 80 prosent, siden denne vanligvis er nede i 62,4 prosent av normal årslønn. Nå har det blitt bestemt at man fortsetter med 80 prosent dagpengesats frem til 31. mars 2021, men hva vil skje etter det? Hvorfor kan ikke regjeringen sørge for at den forhøyede satsen varer like lenge som pandemien, slik at folk kan få mer forutsigbarhet og trygghet i en allerede vanskelig tid?

Samtidig som så mange i landet vårt sliter med å få endene til å møtes i hverdagen, jo da vil regjeringen og Frp kutte avgifter og skatter med 7,4 milliarder kroner på noen av de mest usunne varene på butikkene. Deriblant vil en kilo sjokolade bli 25,25 kroner billigere og en sekspakning med 1,5 liter brus blir 18,73 kroner billigere. Dette blir en fattig trøst og en rar prioritering. Regjeringen og Frp viser nok en gang at de som har mest fra før av, nå igjen vil få mer etter en lang rekke med tiltakspakker. Dette er samtidig som de permitterte står igjen med deres, kanskje vanskeligste økonomiske situasjon.

Arbeiderpartiet har i sitt alternative budsjett satt av 3,5 milliarder kroner til feriepenger av dagpenger. Mitt julegaveønske til regjeringen er at de blir med Arbeiderpartiet på deres forslag, for å sørge for at folk kan puste lettet ut og vite at de også har penger til å overleve neste år. Og når den pågående pandemien er over kan vi heller nyte festen samtidig som man har strøm i boligen og mat i kjøleskapet.