Åpent brev fra pedagogisk leder i Harstad-barnehage:

«Attraktiv hele livet» burde få fortsettelsen som lyder «så lenge du velger kommunalt»

Alle barn fortjener et godt barnehagetilbud, uavhengig av hvor de bor og hvilken barnehage de går i, skriver Susanne Rolness Bray.

ÅPENT BREV: Susanne Rolness Bray (innfelt) er pedagogisk leder ved Furuberget FUS aktivitetsbarnehage.   Foto: Lars Richard Olsen/Privat

meninger

Åpent brev til kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby, samt andre dette måtte angå. Innlegget er skrevet i forbindelse med den nasjonale markeringen av likebehandling av alle barn i barnehager, og i protest mot kutt i tilskuddene til private barnehager.

Kjære Guri Melby.

Jeg er pedagogisk leder i en privat barnehage og jeg ELSKER jobben min! Du kan spørre foresatte, kollegaer, familie og venner, du kan se det på barna! Jeg har virkelig funnet mitt kall i yrkeslivet. Jeg er glødende, skapende og tilstedeværende som vi sier i FUS. Jeg er nemlig så heldig å få jobbe i en fantastisk FUS-barnehage her i Harstad, nemlig Furuberget FUS aktivitetsbarnehage. Dyktig i jobben min vil jeg være så modig å si at jeg er også.


Feiret Furuberget barnehage med offisiell åpning:

Åpnet med egen låt

Furuberget barnehage ble offisielt åpnet mandag, noe som ble markert med en egen sang.


Men nå om dagen går jeg og kjenner på sinne, på frustrasjon, på maktesløshet og en oppgitthet over dagens regjering. Hvis dere godkjenner forslaget om å kutte ytterligere i tilskuddene til private barnehager, så er det i verste fall barnehager som ikke overlever og må stenge, også her i min hjemkommune.

Vi har sammen klart å få full barnehagedekning, kommunale og private barnehager, side om side. Det er omtrent like mange kommunale og private barnehager rundt om i landet vårt, 50/50. Foreldre er så heldig at de kan velge de barnehagene som passer deres familie og deres behov og de betaler samme pris uansett.

Kommunale og private barnehager følger samme barnehagelov, samme rammeplan, samme krav til bemanningsnorm og pedagognorm. Vi har samme typer utgifter som vikarbruk, pensjon for ansatte, kompetanseheving, leker og utstyr, vedlikehold, snømåking, strøing, kontorrekvisita, tørkepapir, håndsprit og såpe.

Hvorfor er det da greit å si at barn og ansatte i private barnehager skal få en betydelig lavere sum enn barn og ansatte i kommunale barnehager? Kan du fortelle meg det Guri? For jeg klarer ikke å fatte hvor logikken ligger? Er ikke våre barn like mye verdt, bare for at de går i en privat barnehage? Skal ikke jeg og mine kollegaer som jobber i privat barnehage få de samme rammevilkårene til å gjøre jobben vår som kollegaene mine i de kommunale barnehagene? Jobben vår som er så utrolig viktig, ja samfunnskritisk til og med! Skal ikke alle barn i Harstad kommune og resten av Norge behandles likt? Mottoet til kommunen min som så fint klinger "Attraktiv hele livet" burde få fortsettelsen som lyder " … så lenge du velger kommunalt". Ja, for det dere vedtar der oppe gjelder jo i den lokale politikken!

Å så kan vi tenke litt fram i tid, ikke så mange år vil jeg tro, når de private ikke klarer å holde hodet over vannet lenger. Da har vi ikke full barnehagedekning. Kommunen min, som så mange andre kommuner har ikke økonomi til å verken bygge nytt eller kjøpe opp. Mange barn vil stå uten sin rett til barnehageplass. Og mange fantastiske, dyktige, hardtarbeidende og betydningsfulle barnehageansatte forsvinner fra barnehageverdenen. Fordi de føler seg forrådt, ikke verdsatt og rett og slett uvelkommen. Et tap som vil kjennes og merkes godt. Hva gjør dere da Guri? Det er ikke en trussel, men et varsku, et nødrop.

Jeg kommer til å være en av dem som følger den veien. For ikke f** om jeg vil jobbe for en kommune som forskjellsbehandler så kraftig og som ikke makter å se at alle barn fortjener den beste starten på livet, uansett om du går i en kommunal eller privat barnehage.