Som vanlig er det de eldre og de yngste som spilles ut mot hverandre

Omatt og omatt, som salig Elisabeth Granneman en gang sang i en revyvise. For nå er det en ny runde med budsjettkutt og hvor kutter de da?

Kommunepolitikerne har valgt å kutte åtte sykehjemsplasser i Harstad for å spare penger. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB SCANPIX. 

meninger

Som vanlig er det de eldre og de yngste som spilles ut mot hverandre, og som vanlig blir det de eldre som kommer dårligst ut. Og dermed blir det åtte færre sykehjemsplasser, for vi har jo flere sykehjemsplasser enn sammenlignbare kommuner, og bruker mer på helse og omsorgssektoren enn disse vi altså sammeligner oss med.

La oss nå få vite hvilke kommuner, og hvilke poster i budsjettene det er snakk om, så vi kan se hva rådmannen og hans folk lener seg på når de skal legge ned disse 8 plassene. For dette er hjerteløst og uverdig av kommunen.


 

Når jeg leser på et sted i Harstad Tidende at vi har tomme rom, og på et annet sted i samme avis at det ikke er ledige rom akkurat nå, da lurer jeg på hvordan dette kan gå i hop, og utber meg en forklaring fra disse som styrer og steller (skalter og valter) med oss. Om rådmannen har sett noen tomme sykehjemsrom er det mest sannsynlig fordi de gjøres klare, gjennom vasking eller oppussing, til nye beboere som er så heldig å få plass.

Jeg er frivillig besøksvenn, lesevenn, pratevenn, alt ettter situasjonen, noe som er utrolig givende, jeg skulle ønske flere ville melde seg på, men som besøksvenn har jeg taushetsplikt helt inn til St. Peters dør, så jeg verken kan eller vil uttale meg om det stedet jeg besøker.

Men jeg kan også gå utenfor denne plikten. For som nær venninne, som god bekjent, som nabo, har jeg vært innom omtrent alle sykehjem og omsorgsboliger i distriktet og fått/får med meg en god del. Jeg har sett hva det koster beboere å måtte flytte til et annet sted, jeg har sett pårørende i gråt på grunn av flytting, eller fordi de blir møtt med avslag når de søker om plass for sine eldre. Jeg vet at denne romantiseringen av å skulle få bo hjemme lengst mulig ikke alltid har en happy end. Ofte har jeg disse autoritetene mistenkt for å stille ledende spørsmål til eldre som nok helst vil være i sitt eget hjem, men som likevel ønsker å føle seg trygg med omsorg og pleiere rundt seg hele døgnet. Det er ikke greitt å skulle manøvrere seg rundt i en liten upraktisk leilighet med mange dørstokker og trange døråpninger der det er umulig å komme seg inn når en er avhengig av rullator. Eller hva med et stort hus med flere etasjer der soverom er oppe og badet nede, bygd lenge før det ble krav om å bygge også for alderdommen. Og selv med tildelte hjelpemidler er det ikke alltid lett å skulle huske å ha på seg trygghetsalarmen hele tiden, så et fall kan bety flere timer uten hjelp.


Kommunen klarte ikke ta imot pasienter som var ferdig behandlet på UNN Harstad: Måtte betale over en million i dagbøter

Det går fram av en oversikt VG har laget over samtlige norske kommuner. Harstad og andre kommuner må betale når de ikke klarer å ta imot pasienter som er ferdig behandlet på sykehuset.

 

Kanskje er det ikke så lett å få i seg medisiner på de rette tidspunkt, eller spise den maten som en forjaget hjemmesykepleier har varmet for deg, en hjemmesykepleier som er underlagt strenge tidsregimer og må haste videre uansett hvor gjerne det kunne vært ønsket å få bruke litt mere tid hos de enkelte .Og midt oppi dette finner vi pårørende som sliter med å følge sine eldre opp, mens de banker på igjen og igjen hos kommunen, og sitter med en følelse av aldri å strekke til. Og nå skal altså 8 beboere flyttes ut, og siden jeg selv har vært med på å flytte noen, så vet jeg at det ikke bare dreier seg om å få med noen små ting som en kan ta med i en bil, det er kjære ting, store ting til dels, og pårørende sliter. Hva med beboere som ikke har pårørende, eller der disse bor på en annen kant av landet, hvem skal da ta hånd om denne flyttingen? Det er ikke så lettvint som bare å dreie om nøkkelen, det er ikke bare rom gjelder, det er mennesker. Som det en gang ble sagt i Harstad Tidende: Beboerne er ikke sjakkbrikker som kan flyttes slik det passer, som man kan skalte og valte med.

Svært mange av de som nå sitter rundt på sykehjemmene eller er på tur dit, er folk som har faktisk kan ha opplevd siste verdenskrig eller iallfall årene rett etter, og er oppdratt til ikke å være kravstor. De står ikke fremst og krever sin rett. Det er blitt for lett å skyve dem til side.. Jeg sier bare: vent til sekstiåtterne kommer, de som kan det der med å stå på barrikadene, da blir det nok litt mer lyd ja.


Eivind Stene fikk ikke gehør: Klart flertall for å legge ned sykehjemsplasser i Harstad

Frps Eivind Stene kjempet i formannskapet for å berge åtte sykehjemsplasser, men vant ikke fram.

 

Jeg begynte med omatt og omatt, og tar meg den frihet å endre litt på noen linjer, for denne situasjonen har fått meg til å synge: omatt og omatt og omatt blir de kasta ut og tatt att at, ja er det noe rart at vi blir matt. For den som ennå har litt igjen av hukommelse burde kunne huske at i 2014 ble samme avdeling lukket, tross store protester, bare for i 2016 å bli hasteåpnet . For krystallkula til rådmannen var vel ikke tydelig nok, da han den gang, som han gjør nå, uttalte at det ikke var så mange gamle som hadde behov for en plass. Tenk det du, har ikke rådmannen også sagt noe om eldrebølgen?? Den som slenges ut som en slags trussel, en slags Egyptens syv landeplager. Og vær klar over at det ikke bestandig er bare de virkelig gamle - hvor går den aldersgrensen forresten? - som vil trenge en sykehjemsplass. Det behovet kan oppstå før man når grensen for alderspensjonen faktisk, ingen kan se inn i framtiden og spå om hva som kan skje, hvilke behov som vil oppstå.

Tenk på det, du rådmann, alle dere andre på rådhuset som steller med dette, og ikke minst: dere politikere. Let heller litt mer etter andre ting som det kan kuttes i. Og legg drømmen om nytt bibliotek (selv om det faktisk bør komme en gang i framtiden, for det er for trangt der) , og ny kino på is lenge, meget lenge.

Et siste sukk: ikke bygg ny skole like ved Tofta kirkegård, det nevnes allerede nå at det begynner å bli plassmangel på kirkegårdene, så da begynner jeg å frykte at den dagen jeg vandrer, så er det ikke plass der heller.

Harstad , attraktiv hele livet, jo, jeg takker.