Meninger

Å finne legendariske helgener er særdeles vanskelig om dagen, enda verre er det å få Jesus til å stille opp

- Det er hardt å være kunstner. Det er mange krav som ofte stilles oss, men ett av de hardeste kravene eg har fått til nå, fikk eg i går fra en meningsytring gjennom HT.

SER JESUS: Geir Samuelsen skriver at han kan trøste Ingrid Aas med at når menigheten på Arnøy ser altertavlen, ser de Jesus og de tolv apostlene, og ikke flotte, gode halvkjente harstadværinger. 

meninger

Har nettopp levert en altertavle til Arnøy kirke, der menigheten var rørt og veldig fornøyd med arbeidet. Tavlen forestiller «Nattverden» med Jesus og de tolv disiplene. Modellene er valgt med omhu, både ansikt og kropp, de måtte være troverdige alle som en. Hvordan så «Tordensønnene» ut? Var Judas tjukk eller tynn og ikke minst, hvordan så Jesus ut? Det har mange kunstnere lurt på i langt over 1000 år. En av de fremste kunstnere gjennom tidene - Caravaggio (1571-1610), brukte både prostituerte, tyver og tiggere som modeller til mange av hans religiøse motiv. Mye fordi de var fattige og trengte litt penger, men mest fordi de hadde et ansikt og en kropp som passet motivet.


Meninger

Malte kjente harstadværinger på altertavle: – Blasfemi og Harstad-klovneri

- Jeg vil beklage til Skjervøy-folk det som er rent Harstad-klovneri. Dere har ikke fortjent dette!

 

Sannsynligheten er stor for at modellene for både engler og apostler som vi har vokst opp med, har vært mennesker uten særlig å være legendariske helgener.