Jeg vil ikke være våpenhandler - men det er alle i Norge

Innbyggerne i Harstad eier til sammen svimlende 250 000 000 kroner i noen av verdens største våpenproduserende selskaper.

Konsekvenser: Artikkelforfatteren peker på noen effekter av vår nasjonale rikdom. Foto: Redd Barna 

meninger

I kveld legger mange barn seg fulle av forventninger. For i morgen er det 17. mai. Vi skal ta på oss finstasen, finne fram flagget og feire at vi lever i et land med fred, frihet og demokrati. Det er verdier vi kan være stolte av. Men noen norske verdier, de som måles i kroner og øre og som vi sparer opp gjennom vårt felles oljefond, tjener vi på krig.

Innbyggerne i Harstad eier nemlig til sammen svimlende 250 000 000 kroner i noen av verdens største våpenprodusenter. For gjennom Oljefondet har hver og en av oss investert mer enn 10 000 kroner i den internasjonale våpenindustrien. Noen av våpnene brukes ulovlig i krig. De dreper barn og andre sivile. Det er våpen som du og jeg tjener penger på, og våpenpengene sparer vi til kommende generasjoner. Til sammen eier Oljefondet titalls milliarder kroner i 40 av verdens største våpenselskaper. I tillegg estimerer vi at fondet er eier i opp mot 400 produsenter av våpen eller nøkkelkomponenter til våpen.


USA står for over en tredel av verdens våpensalg

Den siste femårsperioden har våpenhandelen i verden økt med 8 prosent. USA er fortsatt den mest dominerende våpeneksportøren, ifølge en ny rapport.

 

Ett eksempel er det amerikanske våpenselskapet Raytheon, der Oljefondet vårt eier aksjer for over 3,6 milliarder kroner. Selskapet selger bomber til Saudi-Arabia, og vi vet at disse bombene brukes mot sivile. Rester fra Raytheons bomber har nemlig blitt funnet etter flere flyangrep i Jemen. Blant annet har de blitt brukt til å angripe en skole, et boligområde, et kjøretøy og et bryllup. I de to sistnevnte angrepene ble til sammen 23 barn drept. Den yngste var bare ett år.

Når vi investerer i våpenindustrien i dag, risikerer vi å tjene penger på at barn og andre sivile angripes i morgen. For det er vanskelig å vite hvor våpen selges videre og hvor de ender opp i framtiden. Nesten ett av fem barn i verden bor i konfliktsoner. Det er flere enn på noe annet tidspunkt de siste tjue årene. I 2017 ble over 10 000 barn drept eller lemlestet i krig, og dette tallet er dessverre bare toppen av isfjellet.

Jeg vil ikke at vi skal bygge framtidens verdier på virksomhet som tar barns liv. Jeg vil ikke eie en krone, og i hvert fall ikke 10 000 kroner, i våpenindustrien. Jeg vil ikke være en våpenhandler.


Tyskland stanser alt våpensalg til Saudi-Arabia etter Khashoggi-drapet

Tyskland stanser alt våpensalg til Saudi-Arabia etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi. 18 saudiarabere får innreiseforbud i Schengen-området.

 

Jeg vil at verdiene i Oljefondet skal være de samme verdiene som vi feirer i morgen. Jeg vil at vi på 17. mai, barnas dag, skal kunne gratulere Norge med dagen, uten å tenke at vi bygger landet på våpen som dreper barn. Sammen må vi kreve at Oljefondet slutter å investere i våpen.

I kveld legger barn over hele Norge seg trygt under dyna, fulle av gode forventninger til morgendagen. Jeg skulle ønske det gjaldt barn utenfor Norge også.