Helseminister Bent Høie har hatt god tid på seg til å ta tak i luftambulansekrisa i Nord-Norge. Fortsatt står fly på bakken, innbyggere og ansatte føler seg utrygge. Vi krever at statsråden skal vise handlekraft, men det ser ut til at vi må vente lenge.

Men Høie, selv om du sier dette hundre ganger, så blir det ikke sannere av den grunn. Innbyggere og pasienter føler seg ikke tryggere. De ansatte føler seg ikke bedre ivaretatt, tjenesten blir ikke bedre av dine uttalelser om hvordan den skal være i framtida. Tenk at du i Stortinget i dag sa at du ikke kan reversere kontrakten med Babcock fordi det koster for mye. To spørsmål om det: 1) Har du sjekka hva det vil koste? 2) Mener du at kostnadene vil være så høye, at de teller mer enn oss som er avhengige av den livsviktige tjenesten? Vi minner om at Babcock ikke vant på kvalitet. De vant fordi de vil dumpe lønningene til de ansatte. Lederen i selskapet, Marius Hansen har sagt at lønnsnivået i luftambulansetjenesten er høyt og at de kommer til å korrigere lønnsnivået. Han mente ikke oppover.

Fagforbundets leder, Mette Nord har sagt at luftambulansetjenesten ikke egner seg for anbud, og at det er å spille hasard med folks liv og helse. Som ledere i Fagforbundets tre nordligste fylker, stiller vi oss bak Nords krav om at en tjeneste som er så avgjørende for liv og helse, bør drives av det offentlige sjøl, eller gjennom langsiktig samarbeid med ideelle organisasjoner. Mange av medlemmene våre jobber enten i luftambulansetjenesten eller i virksomheter som har tett samarbeid med luftambulansen. Som på sykehus, i hjemmetjenesten, på sykehjem og i andre kommunale tjenester som gjør at vi snakker med og møter de som bor i landsdelen.