Georg Buljo er festspillprofil for 2015.

Det ble klart under en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Buljo er født i Oslo i 1969 og regnes som en svært dyktig sanger, gitarist, multiinstrumentalist, komponist og produsent.

Han har vært profesjonell musiker i over 20 år. Buljo har hele livet vært facinert av møtet mellom samisk og norsk kultur, og regnes blant dem som redefinerer det samiske uttrykket.

- Jeg gleder meg til å kunn epresentere en fabelaktig musiker, og en av de mest spennende fornyerne og fortolkerne av det samiske i dag, sier direktør Tone Winje for Festspillene i Nord-Norge.

I løpet av Festspillene vil publikum få møte Buljo i samspill, og som vert for, flere andre artister. Deriblant Mari Boine og Mikkel Gaup. Søndag 21. juni vil Buljo fremføre sitt nyskrevne verk "Maze" i Harstad kulturhus.

Buljo er oppvokst med samisk far og norsk mor, og har hele livet vært fascinert av tradisjonsmusikk generelt, og møtet mellom samisk og norsk kultur spesielt. Sang, melodier og rytmer er grunnleggende mellommenneskelige måter å kommunisere på som opptar ham sterkt.

I tillegg til å stå svært godt på egne ben, er Buljo en solid bakmann for en rekke artister som Mari Boine, Jan Eggum, Lars Bremnes, Odd Nordstoga og Niko Valkeapää. Dette har resultert i fem Spellemannpriser og ytterligere fire nominasjoner. Han har også produsert og arrangert musikk for tradisjonelle joikere som Johan Anders Bær og Biret Risten Sara.

På sitt solo debutalbum ”Saxapahaw” fra 2011, med navn etter en nordamerikansk indianerstamme, utforsker Buljo uttrykk fra joiken, en av de eldste vokalformene i  Europa, i møte med inspirasjon fra alle verdens hjørner. Dype droner, lydlandskap, rammetrommer og lyder fra ulike perkusjons- og strengeinstrumenter er viktige stikkord for Buljos musikk.

Georg Buljo studerte ved Norges musikkhøgskole i Oslo, og startet samtidig det eksperimentelle rockebandet Locomotives. Bandet var aktivt fra 1994 til 2001. De turnerte Norge og USA, og var blant annet oppvarmere for The Cure, David Bowie, Supergrass og The Allmann Brothers. Buljo er også platearbeider i Duippidit Audio Laboratorium i Oslo og etablerte plateselskapet Duippidit allerede i 2002.

I 2014 er Georg Buljo Årets Samiske Artist, og har hatt sin egen konsertserie, Buljos Biðus på Riksscenen - scene for nasjonal og internasjonal folkemusikk, joik og folkedans i Oslo. Han og Ragnhild Furebotten mottok også Festspillenes turnéstipend for 2014. Gjennom flere konserter har de utforsket møtet mellom samisk musikk og nordnorsk tradisjonsmusikk. Buljo har i 2014 også vært aktuell som komponist og utøver i danseforestillingen” Dei to systrene”, og har i tillegg komponert musikken til filmen ”No word for worry”.

I disse dager er Georg Buljo aktuell med det rykende ferske albumet "Neve" utgitt sammen med felespiller Nils Økland. Platen beskrives som et mørketidsmøte mellom to av Norges mest allsidige og spennende folkemusikere.