– Strålende festspill, het det i pressemeldingen som festivaladministrasjonen selv sendte ut etter årets festspill.

Der uttalte nylig avgåtte direktør Tone Winje at hun er godt fornøyd med sine siste festspill, og viser til at 25.000 besøkte var innom et var arrangementene.

- Et av de best noen sinne, sa hun til Harstad Tidende.

Men går man bak tallene som Harstad Tidende nå har fått fra festspilladministrasjonen, ser man at en knapp tredjedel av publikum betalte for seg.

Svikt

– Vi hadde budsjettert med 2.150.000 kroner i billettinntekter og 11.000 solgte billetter, sier Tone Anita Karlsen, informasjonsansvarlig ved Festspillene.

Festivalen solgte 8.000 billetter.

Med en snittpris på 200 kroner gir det et underskudd på den budsjettposten på 600.000 kroner. Da er man på billettinntekter rundt halvannen million kroner.

Man må veldig mange år tilbake for å finne så lave billett-tall og inntekter.

Hovedgrunnen er kanskje mest svikt i salget i kulturhusets storsal, der Winje valgte å la den stå tom en kveld, i tillegg til at storsalsarrangementene med henholdsvis Nordnorsk symfoniorkester, Georg Buljo, Arkady Shilkloper og FMKN, Reza e i Ragazzi, Anna Karenina, Marian Petrescu Jazz Trio og NUk ikke trakk nok folk.

Langt unna best

I Birger Carlsens siste år (2011) var billettinntektene på vel 2,5 millioner kroner. Dermed er årets tall langt unna festivalens beste år.

– Vi må bare konstatere at årets program ikke slo an, sier informasjonsansvarlig Karlsen, og innrømmer at de hadde for store forhåpninger til programmeringen.

–Det blir en nøktern drift nå i høst for oss, sier hun.

Styreleder Hallvard Bakke har ikke fått tallene etter årets festival, og kan ikke svare på hva fasiten blir.

– Men det er ikke bra at vi ikke når målene, sier han, men er klar på at styret ikke legger seg borti programmeringen.

– Det er direktørens ansvar. Styret legger rammene for driften, og vi har fortsatt som mål å gå i balanse i år, sier han.

Millionunderskudd

I 2013 og 2014 har Festspillene gått på kraftige underskudd; til sammen over fire millioner kroner i minus.

– Vi hadde budsjettert med et underskudd i 2014 på grunn av jubileumskostnader (Festspillene fylte 50 år, red. anm), men det ble et større underskudd enn vi forutså. Blant annet kostet utekonserten på Trondenes mer enn budsjettert, som følge av at vi ikke hadde erfaring med hva et slikt arrangement krever, sier han til Harstad Tidende.

Solid kasse

Festspillene har bygd seg opp en solid kassabeholdning, og hadde ved inngangen til 2015 4,1 millioner kroner på bok, etter mange gode år under Birger Carlsen.

I 2012 ble det også brukt mindre penger på selve festivalen for å legge seg opp kapital til jubileumsåret, mens de offentlige tilskuddene var de samme.

UNDERSKUDD: Styreleder Hallvard Bakke må konstatere at årets billettinntekter er lavere enn på mange år. Foto: Øivind Arvola
FULLT: Det var de mindre arenaene som trakk folk i år. Konserten i Nordic Hall med Sondre Justad var utsolgt.