Det var vel kort sagt oppsummeringen av debatten om mediemakt som ble arrangert under festspillene tirsdag.

VG-redaktør Gard Steiro sa at han frykter nye kutt i mediebransjen de neste fem år, men at samarbeidet deres med Polarisavisene er blitt nærmere, og vil bli bli tettere framover.

– Men jeg er urolig for at landsdelen ikke vil ha sterke nok redaksjoner til å gjøre den viktigste journalistiske oppgaven, og avsløre saker som noen vil holde skjult, sa Steiro.

Redaktør Hilde Sandvik i tidskriftet Broen var mer opptatt av de sterke stemmene, enn blindsonejournalistikken.

– Vi trenger regionale stemmer som Anki Gerhardsen og Skjalg Fjellheim, som kan lede debatten som driver den andre journalistikken videre. Utkikksposten en står på når en snakker, betyr enormt for hva du sier, sa Sandvik.

Steiro holdt fast på at avslørende journalistikk er livsviktig for lokaldemokratiet.

– Og jeg er redd at det er den journalistikken som taper når redaksjonene blir enda mer svekket, sa Steiro.

Sjefredaktør Helge Nitteberg i Nordlys mener det kan foregå en del korrupsjon i mindre kommuner, som burde vært avslørt.

Så fikk Nordlys kritikk fordi de et par år tilbake skjærte ned på kulturjournalistikken, ved ikke å sende journalister for å dekke festspillene.

– I år vil vi ha bedre dekning enn på lenge av festspillene, og vi har klart å hente oss litt inn igjen, svarte Nitteberg.

NRK fikk kritikk for å bruke for mange penger på koseprogram, og for lite på blindsonejournalistikk, men NRK var ikke til stede for å forsvare seg.

NRK og High North News ble nemlig forhindret fra å delta i debatten, fordi flyet fra Bodø var forsinket på grunn av storm.

– Det er altfor mange redaktører som går hjem klokka fire, og ikke ser rundt seg. Og de har heller ikke journalister som er interessert i å stille de riktige spørsmålene, fortsatte Sandvik, i debatten om manglende undersøkende journalistikk i nord.

Gard Lehne Borch Michaelsen, redaktør i Medier 24, ledet debatten om riksmedias manglende tilstedeværelse i nord. Hele uka arrangeres formiddagsdebatt i samarbeid med Nordnorsk Debatt og Nordlys.