I morgen samles fem korps i Genralhagen til den årlige korpsmønstringen som markerer starten på et nytt korpsår.

Tradisjon

Denne gangen er det Sama skolekorps som er ansvarlig for arrangementet - hvor også Harstad skole musikkorps, Kanebogen skolekorps, Kila musikkforening og Harstad Janitsjar møter opp med Maja-Lisa Sandlien Halseth i spissen som dirigent.

Bäckström gleder seg til mønstringen som arrangeres for 11. året på rad. Det har blitt en tradisjon å regne for korpsene i byen.

– Korpsene vil marsjere inn i Generalhagen fra ulike steder i byen. Hvert korps spiller to nummer hver, før vi avslutter med to fellesnummer.

Rekrutteringsarena

Fem korps er med på årets mønstring. Bäckström forteller at arrangementet er en viktig arena for rekruttering.

– Vi har forsøkt å trekke flere aspiranter til korpsmiljøet i Harstad. Det har vist seg at korpsmønstringen i september rekrutterer flest, og er et kjempegodt tiltak, forklarer Bäckström, og legger til:

– Vi prøver å få så mange som mulig til oss, og fordele dem på de ulike instrumentgruppene. Vi ønsker oss mange aspiranter for å beholde korpsene i byen. Det å kunne spille noter kan ha mye å si for mestringsfølelsen.

Generasjonskorps

Per i dag har Sama skolekorps 44 medlemmer, inkludert drill og aspiranter i korpset. De andre korpsene ligger også mellom 40-50 medlemmer.

– Jeg skulle gjerne sett at antallet var større. Vi har vært i en periode der tallet har sunket, men vi er på tur til å bygge oss opp igjen.

Lederen hevder det er en jevn tilstrømming til Sama skolekorps for tiden, men tror det er en nedgang på landsbasis.

– Vi er det eneste generasjonskorpset i byen der barn, ungdom og voksne spiller sammen. Den yngste er seks år, mens den eldste er godt over 60.  Vi opplever en liten økning. Korps er på tur inn igjen, og jeg håper det slår ordentlig til i Harstad etter hvert.

Mange nedlagt

For noen år tilbake var blant annet korps i Kasfjord, Ervik, Sørvik og Seljestad i full drift. I dag er korpsene nedlagt.

– Generelt er det ikke mange korps igjen. Interessen har ikke vært så stor. Det har ikke vært kult nok å spille i korps, men det tror jeg er på vei å snu nå. Vi har jobbet hardt for å ha et jevnt tilsig i rekrutteringen, sier Bäckström.

Korpsene drives på frivillig basis, og er avhengig av ildsjeler som fungerer som motivator, mener hun. Førstkommende onsdag starter Sama skolekorps å ta inn nye medlemmer.

– Det er ingen tvil om at det er flotte dirigenter, korpsledere og korpsstyrer i Harstad som jobber intens og har en glød for dette.