- Kultur har en enestående mulighet til å rekke ut hånden og bygge broer der storpolitikken lett kan gå i stå, sier festspilldirektør Tone Winje. Hun lover publikum et stort russisk spenn fra humørfylt, dansbar musikk med base i folkemusikken, til nydelig, sakral korsang og klassisk musikk fra ulike tiår.

Otava Yo er bandet som ikke kan beskrives, men må oppleves, sier Winje.

Den russiske gruppa byr på musikk de ikke får spilt i andre band. - Det blir tradisjonelle russiske folketoner forvandles til humørfylt og dansbar musikk, sier Winje.

Hornist

Forsvarets Musikkorps Nord-Norge spiller med den verdenskjente hornisten Arkady Shilkloper. Et horn fra øst og tjueni blåsere fra nord møtes i en kaskade av russisk musikk i fra ulike tidsepoker.

Klassisk fortelling

Gørild Mauseth og skuespillere fra Gorky Drama Theatre i Vladivostok spiller Anna Karenina i Storsalen i Harstad kulturhus.- Stykket er en klassisk fortelling om frieri, heftig kjærlighet, smerte og utroskap, og i denne versjonen som vises for første gang i Norge, spilles det både på norsk og russisk. Denne særegne norsk-russiske produksjonen har allerede blitt en enorm suksess i Vladivostok, og Festspillene er særdeles stolte over kunne invitere til denne helt spesielle kulturbegivenheten, sier Festspilldirektøren, og fortsetter:

sigøynermusikk

- Trioen Loyko er artister i verdensklasse, kjent for sine livlige versjoner av russisk sigøynermusikk. Sergey Erdenko, Artur Gorbenko, og gitarist Michael Savitsjev spiller eksplosivt, vakkert, og det går fryktelig fort.

Russisk musikk

Studio for New Music Ensemble ved Moskva Musikkonservatorium er et av Russlands mest kjente musikalske laboratorier, og består av et varierende antall unge, begavede musikere. Musikerne spiller også i mange av Russlands mest berømte orkestre, og har egne internasjonale karrierer.- Til sommeren kommer en av gruppene; Moscow Conservatory All-Stars, til Harstad og Norge for første gang, med russisk musikk fra det 20. århundre, sier Winje.

Sakralt

Det anerkjente mannskoret ”State Academic Male Choir of the Kapella A. A Yurlov”, har hatt base i Moskva siden 1903. Gjennom hele sovjetperioden spilte de en sentral rolle i Russlands musikkliv. Koret har bygget opp et gigantisk repertoar og reiser over hele verden. - Til Harstad kirke kommer de med et tverrsnitt av sitt sakrale, ortodokse repertoar, sier en svært fornøyd festspilldirektør.

Otava Yo
Loyko
Arkady Shilkloper
Foto: Andreas Ausland