Hva er det fineste i livet, spør gutten seg,  når moren forsøker å ta sitt eget liv.

Han skriver 1000 små lapper med de fineste tingene i livet – for å minne moren, og seg selv, om hvorfor man ønsker å leve - videre.

Tabuteater

Teateret kan behandle tabu. Selvmord er et av de store tabuene i den norske offentligheten, og det er stort folkehelseproblem. Vi vet at tabu fører til at en rekke potensielt skadelig myter opprettholdes. Vi vet også at 500 tar sitt eget liv i Norge hvert år, ti ganger så mange prøver. Ketil Høegh har skapt teater som i møtet publikum, blåser i tabu og levendegjør det meningsfulle i livet.

Handlingen

Rollefiguren, Høegh spiller, er 7 år. Han blir hentet av pappa og sammen kjører de til sykehuset. Mamma har skadet seg fordi hun ikke fant noe å leve for, forteller gutten oss. Fortellingen er i gang. Sammen med den lille gutten beveger vi oss gjennom hele hans oppvekst og morens tre selvmordsforsøk. Det geniale ved dette fortellergrepet er Høeghs evne til å levendegjøre situasjoner, mellommenneskelige møter og indre tanker. Lekende lett og smilende energisk bringer han publikum, som sitter i en rotunde, med i fortellingen. En av tilskuerne får rollen som faren, en annen kjæresten Lina – vi andre får utdelt replikker og oppgaver underveis i spillets gang. Smidig og dynamisk glir handlingen tilsynelatende ufarlig fremover. Men vi kjenner det likevel. Trykket. Det bygger seg opp. Vi kjenner mer og mer på at guttens overlevelsesevne slår sprekker og at hans morsomme påfunn, som å lage listen over det fineste i livet, svinner hen. Han hilser på depresjonen.

Teksten

Monologen Every brilliant thing av Duncan Macmillan er oversatt fra britisk. Den har en leken form som gjør tabuteateret mulig å spille uten å sette publikum i forlegenhet eller fremme angst. Bruken av Beatles-låter, lydkontenum, «Theatre in the round» og publikumsinvolvering skaper luft nok til å puste. Dermed kan Hålogaland Teater tillate seg å turnere med denne morsomme, rørende og gripende forestillingen.

Ketil Høegh ga oss et godt råd på veien, «Har du tenkt til å ta livet ditt? Ikke gjør det. For det blir bedre. Det blir kanskje ikke fantastisk, men det blir bedre!» Kontakt http://www.leve.no/fa-hjelp/ ved behov. Takk for godt råd, erfarent teaterhåndverk og god teft for glimrende manus og konsept.