Målet med å starte Utenfor Allfarvei Forlag var å fremme det nordnorske innen områder som litteratur, regional kompetanse, fotografi og design.

– Forlaget vil alltid bruke nordnorske bidragsytere, sier hun.

Veronica Melå har siden starten i 2014 tatt oppgaven på alvor. Hun har gitt ut bøkene «Havet», «Djævelsk godt», «Kvinnfolk», «Sjelefred fra nord» og «Arcitc Peace of Mind». Bare i år har Utenfor Allfarvei gitt ut «Omstilling», straks kommer «Nordnorske barnesanger» og i august kommer «Folkets kunst», en bok om Arctic Race of Norway.

Denne uken er det plateinnspilling av et utvalg nordnorske barnesanger og nylig hadde hun 26 foredrag og konserter i Galleri Nord-Norge i forbindelse med «Omstilling». I sommer skal hun også drive sommerbutikk i gågata i samarbeid med andre kunstnere og musikere i Harstad.

Fra Akersgata til NRK til Harstad

Før Melå begynte med forlaget, var hun innom NRK som radioreporter.

– Det var forløsende å jobbe med radio etter mange år med penn og kamera. Jeg skjønte da at det er formidling av gode historier som er viktig. At hvilket verktøy man bruker ikke er avgjørende.

Dette var også årsaken til at hun turte å satse på eget forlag fra høsten 2014.

– Det ble mange bratte læringskurver, om alt fra juss til økonomi og ikke minst det tekniske språket. Jeg hadde, og har, lange arbeidsdager. For dem som ikke vet bedre, så ser det lett ut når ei bok ligger i butikkhyllene, men det ligger mye arbeid bak.

At hun er en av kandidatene til Kulturprisen synes hun er hyggelig, men litt rart.

– Helst vil jeg hjelpe gode forteller til å gi dem en arena for sitt talent. Selv trenger jeg ikke stikke hodet for langt fram, men noen ganger er det nødvendig for å gjøre forlaget bedre kjent.

Skaper inntekter

Mest stolt er hun over å få presentere nordnorsk kultur. At det lille forlaget også skaper inntekter i millionklassen hvert år til artister, kunstnere, designere og fotografer gir også en god følelse.

– Vi er jo vant til at kultur er frivillig og det er ikke noe vi betaler så mye for, men det er viktig for meg at de som kommer inn i prosjektene skal ha lønn for det de gjør.

Etter to år og med den syvende boka på vei er det fortsatt litt tungt å drive, sier Melå.

– Vi håper vi snart kan få en god økonomisk ryggrad i forlaget, sier hun.

Mye skryt gjør jobben enklere.

– Vi setter stor pris på tilbakemeldingene vi får på de bøkene vi har gitt ut på markedet. Det at vi fremmer kultur gjort på vår måte, og det å være en kulturnæringsaktør som bidrar til vekst for andre, er jeg stolt at vi får til, sier Melå.

Juryen avgjør vinneren

Harstad Sparebanks kulturpris, i samarbeid med Harstad kommune og Harstad Tidende, skal i år deles ut for 35. gang.

På bakgrunn av innsendte forslag fra Harstad Tidendes lesere, har juryen hatt en vanskelig jobb med å plukke ut de fem kandidatene som til slutt utgjør finaleheatet. Én av dem vil om kort tid bli utropt som vinner av prisen som er på 50.000 kroner.

Juryen har i år bestått av Maria Serafia Fjellstad (Harstad kommune), Frank Kulseng (Harstad Sparebank) og Kjell Rune Henriksen (Harstad Tidende).

UTGIVELSER: Veronica Melå samlet åtte forfattere og billedkunstnere fra landsdelen til å se nærmere på omstilling og prosessene rundt.Her er hun under et av arrangementene som ble holdt i samband med boka. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola
FØRST: Den første boka Melå jobbet med var om Divisjonsmusikken. Her er hun under en øvelse i Trondenes leir, mai 2009. Foto: Børge hoseth, Børge hoseth
KONGELIG: Veronica Melå og Kronprins Haakon ved et av bildene hun tok i Tanzania i 2004. Utstillingen «Say no-no or you’re dead-dead» ble vist fram i Oslo. Foto: Andreas Fadum - Se og Hør