– Vi prøver jo å speile det som skjer i Sapmi, og plakaten skal på et vis ta tempen på det som skjer og er aktuelt i det samiske miljøet akkurat nå, sier produsent Susanne Amalie Langstrand-Andersen i festivalen.

I dag lanseres hele programmet til Márkomeannu - og plakaten vises frem for første gang. Den har bare blitt mer og mer viktig for festivalensom er et viktig for festivalen.

– Den skal vise Márkomeannu sin sjel, sier Langstrand-Andersen. Den blir å se over hele landsdelen og på svensk side.

Også i år det staben i Márkomeannu som står for ideen, og Tor Åge Vorren fra Røst kommunikasjon som står bak utførelsen av designet. Slik har det vært i 17 år.

Diskuteres

– I 2015 lanserte vi den plakaten som kanskje har blitt mest omdiskutert. Programmet på festivalen i 2015 hadde samisk protestkunst som rød tråd, og plakaten ble en naturlig start på programmet. Noen mente plakaten var langt for alvorlig og politisk for en sommerfestival, mens andre trykket plakaten til sitt hjerte og ga den hedersplass på stueveggen, sier produsenten.

Kjønnsbytte

I år er det kjærlighet som er tema for plakaten.

– Det er et behov for å synliggjøre at all kjærlighet er like mye verdt - også i Sapmi, sier Langstrand-Andersen.

De har truffet godt med tema. Nylig ble det kjent at Kautokeino menighetsråd vil stenge de tre kirkene i sognet for vielse av likekjønnede par.

En av programpostene under årets festival er Crossdressing, der man får muligheten til å forske i «det annet kjønn». Sammen med artister fra teatergruppen Subfrau kjører festivalen verksted i crossdressing - kunsten å kle seg og te seg som det motsatt kjønn.

Det er nesten så man skulle tro det var et tydelig politisk budskap i program og plakat.

Positivt

– Det er nok litt tilfeldig; samtidig som det henger sammen. Vi tar jo inn over oss strømninger i samfunnet og Sapmi spesielt, og så lenge vi viser slike ting som dette, kan det etter hvert bli mer godtatt. Márkomeannu har i alle år jobbet for at det skal være positivt å være same, så det er naturlig å inn slike programposter også.

Fotoutstilling

På åpningsdagen 28. juli presenteres for første gang en helt unik fotoutstilling med Ivar Murberg (1959–2002). Han var en markasamisk fotograf med sterk tilhørighet til Trøssemark i Skånland, hvor han etter hvert bosatte seg. Murberg var utdannet ved Nordens Fotoskola i Stockholm. Utstillingen er et resultat av et samarbeid med Várdobáiki samiske senter.

-Márkomeannu har lenge hatt en drøm om å kunne presentere ei større utstilling med Ivar Murberg, og i år skjer det, midt i Ivars og vårt Sápmi. Flere av portrettene har ikke vært stilt ut tidligere, dette er virkelig en fotoutstilling utenom det vanlige, forteller Langstrand-Andersen.

To nye artister

To ny artister er klare for scenen på Gállogieddi; Elle Márjá og Felgen Orkester. Sammen med navn som Agnete Johnsen, ÁGY, Arvvas, Amoc, Marja Mortensson, Ravggon, Nuoraid Sessions og Troublemakers, kompletterer de årets program.

Elle Márjás musikalske uttrykket er i skjæringspunktet mellom joik, elektronika og urfolksmusikk. Hun har opptrådt på Festspillene tidligere, og er med også i år, som en del av Lapp Affairs - Unfinished business.

–Det blir noe helt eget å oppleve henne på scenen på en samisk festival, sier Langstrand-Andersen.

Siste band ut er felgen orkester.

– Med tre av medlemmene fra partybandet Rolffa vet Felgen Orkester å spille opp til fest. Gutta fra Karasjok spilte seg rett inn i førersetet for den samiske poprocken da de i 2013 ga ut EP-en Soaját, sier produsenten, og legger til at på sjarmerende brei karasjokdialekt skapte bandet sin egen lille folkrock-inspirerte nisje innen samisk musikk med tekster om kjærlighet, fugler og supermenn.

Bredt program

I tillegg til sceneprogrammet kan publikum boltre seg med fotoutstilling, bestillingsverk, klovnekurs for barn, drømmetydning, lynkurs i joik, turmarsj og motbakkeløp, samisk salmesang, tidligere nevnte kurs i cross-dressing og samtaler rundt bålet.

– På Márkomeannu har vi en stolt tradisjon med å tilby kultur fra hele Sápmi, og med brett mangfold. Det skal være noe for alle. Vil du se hva som rører seg i Sápmi? Da må du komme! Eller kanskje du vil lære mer om samisk kultur? Ja, da er Márkomeannu plassen for deg, avslutter Susanne Amalie Langstrand-Andersen.

Plakat: Slik er årets plakat for Márkomeannu 2016. Ideen er basert på innspill fra festivaladministrasjonen og folkene rundt, mens Tor Åge Vorren fra Røst kommunikasjon står bak utførelsen av designet.
utstilling: Ivar Murberg var en markasamisk fotograf med sterk tilhørighet til Trøssemark i Skånland, hvor han etter hvert bosatte seg. Han var utdannet ved Nordens Fotoskola i Stockholm. Han døde i 2002.