Bandet: Ondt Blod består av gitaristene John Evgueni Nilsen, Alexander Våga Mortensen, vokalist Aslak Heika Hætta Bjørn, bassist Kristoffer Joel Høe og trommis Håvard Sotkajærvi Rushfeldt. Foto: Terje Arntzen

Bandet Ondt Blod ga mandag ut plata ”Finnmark” - om nedlagt industri, selvforakt, bygdedyr og stolthet over hvor en kommer fra.

Et av de fem bandmedlemmene er Kristoffer Joel Høe (23) fra Harstad; resten er fra Kirkenes.

Kritikerrost

Plata har allerede fått usedvanlig gode kritikker fra blant annet Dagbladet, NRK P3, iTromsø, Musikknyheter og Panorama, der de etter tur har trillet inn både femmere og seksere på terningen.

I forkant av albumslippet ga bandet ut en singelen ”Brent Jord”, som ble listet hos både NRK P3 og NRK P13. Det var den fjerde listingen til bandet så langt. Men det var ikke en selvfølge at det skulle gå slik.

Barndomshelten

Kristoffer Joel Høe er yngstemann i en søskenflokk på seks. Inspirert av sine eldre søsken - og innkjøp av en gitar i 11-årsalderen, gjorde at han fattet interesse for musikk.

– Min bror Lasse Høe var ti år eldre enn meg, og spilte allerede i band. Han var min barndoms store helt - en kul fyr, hadde draget på damene - og lærte meg grunngrepene en bare må lære seg på gitaren.

Det ga grobunn for det som senere er blitt en stor interesse og hobby - og nå musikalsk karriere.

Utfordrende

Men musikkmiljøet generelt i Harstad på 2000-tallet var ikke like inspirerende som broren.

– Allerede da likte jeg gammel og ny postrock, tungt og seigt – og progressiv musikk som på langt nær kunne tilfredsstille jevnaldrendes mer kommersielt innstilte ører. Heller ikke var det den musikken den peneste jenta i klassen likte, og da blir ting fort veldig vanskelig, sier Høe.

Men han fikk tidvis utfolde seg på lokale scener – enten i skolesammenheng eller lokale arrangementer på Det Sorte Får eller det nå nedlagte utestedet Nedenom&Hjem.

Publikum forsvant

– I tenårene mine var bandmiljøet i Harstad relativt beskjedent, noe som jeg syntes var veldig trist. Det var jo band som Dropstoned, husker jeg, og et par til, men majoriteten av publikummet som en kunne se på konsertene til Judith, Plankton, In Blanco, Daisy Cutter, Revolt og Capusines og alt annet tilhørende rocksjangeren, var borte da musikk virkelig begynte å bli artig for meg.

Derfor la Høe gitaren mer eller bort da han startet på videregående skole.

– Da jeg begynte på Heggen, hadde jeg enda ikke klart å finne ut linken mellom jenter, skole, fest og musikk. Jeg la derfor gitaren på hylla og satset tidvis på skole, men mest på fest og jenter.

Da Høe våren 2011 var ferdig på skolen, dro han i forsvaret, fullførte tjenesten og pakka bagen med kurs mot en ny vår i Tromsø i 2012.

Hardcore

I Tromsø startet Høe å studere, og blant medstudentene var gitarist John Evgueni Nilsen.

– Selv hadde jeg gitt opp alle musikalske drømmer. Men John introduserte meg for musikksjangeren hardcore, med sine musikalske røtter i punken, sier Høe, og nevner Harstadbandet Revolt som en av eksponentene for sjangeren. Nilsen sitt band, Ondt Blod var i startfasen, med base i Tromsø. Bandet manglet bassist, men spilte likevel oppvarming for godt kjente Blood Command, som på den tiden blant annet turnerte med Biffy Clyro over hele Europa.

Fra gitar til bass

Høe var bitt av basillen igjen, og så sitt snitt til å bli en del av bandet - men måtte da gjøre skiftet fra gitar til bass.

– Jeg tenkte at jeg kunne en ting eller to på gitaren, så bass var vel ikke en utfordring. Jeg meldte fra om interessen min til John - som tok det opp med resten av bandet - og jeg fikk lov å komme på øving og prøve ut, sier Høe, som hadde en god følelse etter første øving. Det hadde ikke resten av bandet. De mente han var elendig. Men med mye øving fikk han sving på sakene, og ble en del av bandet. Høsten 2013 slapp Ondt Blod sin første EP-utgivelse med tittelen ”Kuler til Kvelds”; og det ble listet på NRK P3 med låten ”Frykt og Avsky”.

– At vi som band, med vår musikk skulle versere i en kommersiell statskanal var på alle mulige måter utenkelig for oss.

Siden har det blitt enda en EP, og nå, plata Finnmark.

Håper på Harstad

Denne uken starter bandet en ganske omfattende Norges-turné som blir å vare helt ut mot slutten av april.

– Vi er alle studenter på hel eller deltid, så i mai må vi ta bøkene fatt for å lese til eksamener, sier Høe.

Bandet jobber med å få inn Harstad i løpet av denne turnéen.

Høe håper det skjer. Han har ikke spilt i byen siden 2009/10.

– Det hadde virkelig vært gøy om folk gidder å møte opp for å se oss spille. Kan love en konsert med hakeslepp, crowdsurfing, primale skrik og allsang - alle er bestanddeler når vi går på scenen.

Finnmark: Ondt blods siste utgivelse.